DNR: Prekidamo sve veze sa Ukrajinom

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaLider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko tokom konferencije za medije
Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko tokom konferencije za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da su stanovnici Donbasa naučili da žive u blokadi ukrajinskih snaga bezbednosti, a da sada DNR objavljuje blokadu Kijevu.
Jenakijevska metalurška fabrika - Sputnik Srbija
DNR i LNR uvele spoljnu upravu u ukrajinskim preduzećima

„Prekidamo sve veze sa Ukrajinom, protiv koje se borimo. Da, prodavali smo ugalj da bismo dobili novac i isplatili plate. Ali s obzirom na to da smo naučili da živimo u blokadi, mi objavljujemo blokadu Ukrajini“, rekao je Zaharčenko na konferenciji za novinare. 

Ranije je Zaharčenko rekao da će, da bi se prevazišla kriza zbog saobraćajne blokade, od 1. marta u Republici biti uvedena spoljna uprava u preduzećima koja su u nadležnosti Ukrajine.

Krajem januara, bivši pripadnici vojne operacije u Donbasu, uključujući i poslanike Vrhovne rade Ukrajine, blokirali su teretni železnički saobraćaj na teritoriji Donbasa koja nije pod kontrolom Kijeva. Oni su saopštili da je svaka trgovina sa samoproglašenim republikama nezakonita. 

Zbog blokade, ukrajinska strana ne može da kupi antracitni ugalj koji se proizvodi na teritoriji Donbasa koju ne kontroliše Kijev, a koji predstavlja jedno od glavnih goriva za Ukrajinu. Kijev je bio primoran da uvede vanredne mere u energetskom sektoru zbog ekonomije resursa, a neka preduzeća su prestala sa proizvodnjom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala