Izetbegović je problem u celom regionu, ne samo u BiH

© Tanjug / Tanja ValičŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izebegović najveći problem ne samo u BiH nego i u celom regionu.
Međunarodni sud pravde - Sputnik Srbija
Može li Predsedništvo BiH da odgovori haškom sudu

Cvijanovićeva je, u emisiji „Telering“ na RTRS, rekla da Izetbegović pokušava da prikaže kako svi problemi potiču iz Republike Srpske, što je „apsolutno neprihvatljivo“.

„Iza toga što pokušavaju da (predsednika RS) Milorada Dodika, SNSD, politiku koju on vodi i institucije Republike Srpske prikažu kao nekog ko izaziva nered ili haos, skriva se druga činjenica — da su te stvari na koje se oni pozivaju mnogo gore u Federaciji BiH“, ocenila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da Izetbegović vrši zamenu teza kada pokušava da prikaže da je stanje u RS loše.

Ona ističe da „političko Sarajevo“ pokušava da prikaže kako Dejton ne funkcioniše, jer je nezadovoljno rešenjem koje su Dejtonskim sporazumom dobili i nikako ne može da preboli to što postoji Republika Srpska.

„Republika Srpska je svih ovih godina pokazala mnogo više funkcionalnosti nego bilo koji drugi nivo vlasti i koliko god nas napadali, mi znamo da je to tačno. U Srpskoj postoji apsolutna funkcionalnost i apsolutna povezanost i koordinacija svih institucija“, kazala je Cvijanovićeva.

Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Treba da spustimo tenzije

Entitetske vlade bi trebalo da budu motor kretanja jer zajednički mogu da reše mnoga životna pitanja, rekla je Cvijanovićeva i naglasila da je dobra saradnja RS i FBiH ključ za napredak.

Najavila je i da će vlade RS i FBiH 9. marta održati zajedničku sednicu na kojoj će biti reči o nekoliko suštinskih tema, među kojima je i usaglašavanje zakonodavstva.

O sankcijama SAD prema Miloradu Dodiku, Cvijanovićeva je rekla da su one velika greška i nepotrebna stvar odlazeće američke administracije.

„Oni su vrlo lično shvatili neke stvari i krenuli da se obračunavaju zbog toga što nisu uspeli da postignu ono što su ovde hteli postići. Tražili su od nas razne ustupke, ja sam svedok mnogih stvari koje su tražene od predsednika Dodika, za koje je on rekao da apsolutno ne dolaze u obzir. Zato su došle sankcije“, navela je Cvijanovićeva.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala