Otvorena izložba „Nikolaj Krasnov — Album sećanja“

© Tanjug / Sava RadovanovićIzložba ''Nikolaj Krasnov - Album sećanja"
Izložba ''Nikolaj Krasnov - Album sećanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je večeras izložbu „Nikolaj Krasnov — Album sećanja“ autora Dragomira Acovića i tom prilikom poručio da su tragovi Krasnova večni i da će svako njegovo delo ostati znamen i pozitivan beleg srpske prestonice, ali i drugih mesta na kojima obitava srpski narod.

On je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru rekao da mu je zadovoljstvo i velika čast što može da prisustvuje lepom i važnom događaju za kulturnu istoriju Beograda i zemlje.

„Nama je Nikolaja Krasnova dovela nevolja — revolucije u Rusiji“, podsetio je Vukosavljević dodajući da je ruska revolucija donela u Beograd čitavu plejadu izuzetnih ljudi, stvaralaca na svim poljima.

Kako je ocenio, dolazak u našu zemlju Rusa prognanika, emigranata učinio je u mnogim aspektima kulturni, ekonomski, privredni, moralni i svaki drugi život u Srbiji drugačijim, boljim i kvalitetnijim.

Navodeći da su tragovi Krasnova večni, ministar je istakao da je posebno dragoceno to što je projektovao i Spomen-kosturnicu na ostrvu Vidu i Srpsko vojničko groblje na Zejtlniku.

„Da je samo to uradio i ništa drugo, on je time dokazao da je ušao u najdublju emotivnu ljudsku i istorijsku intimu ovog naroda, u sveta mesta srpske duše i srpskog sećanja. Ušao je u najtragičnije tačke našeg emotivnog i istorijskog prostora“, rekao je Vukosavljević.

© Tanjug / Sava RadovanovićIzložba „Nikolaj Krasnov — Album sećanja“
Izložba „Nikolaj Krasnov — Album sećanja“ - Sputnik Srbija
Izložba „Nikolaj Krasnov — Album sećanja“

Kako je istakao, Krasnov je bio neka vrsta kralja Mide — pronašao je kamen mudrosti i sve što je radio, nacrtao, projektovao, pretvorilo se u zlato, a svemu je vreme dalo pečat i trajni beleg.

„Snagom svog talenta iskovao je još jedan od brojnih beočuka koji spajaju čvrstim, neraskidivim nitima trajne i duboke veze ruskog i srpskog naroda“, rekao je Vukosavljević.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da svako zlo ima i neko svoje dobro.

„To zlo koje sam spomenu ima svoje ime, a to je Oktobarska revolucija koja je zaustavila brod moćne pravoslavne Rusije. Ruskom tragedijom dobro se obogatila tadašnja Jugoslavija“, rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da je Krasnov ostavio nekoliko izuzetnih objekata koje projektovao u Beogradu i van glavnog grada — zgrade ministarstava, gimnazije, škole, crkve, ikonostase koji zauvek svedoče o velikom daru i talentu.

„Rusija je mnogo izgubila Oktobarskom revolucijom, ali smo mi iz tog zla izvukli korist jer su najobrazovanije ličnosti napustile otadžbinu i tražile druga mesta da nastave svoj život, a među njima i Krasnov koji je došao u Beograd“, rekao je patrijarh.

© Tanjug / Sava RadovanovićKrasnov je ostavio nekolio izuzetnih objekata koje projektovao u Beogradu i van glavnog grada.
Krasnov je ostavio nekolio izuzetnih objekata koje projektovao u Beogradu i van glavnog grada. - Sputnik Srbija
Krasnov je ostavio nekolio izuzetnih objekata koje projektovao u Beogradu i van glavnog grada.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović podsetio je da je jedna ulica nedaleko od hrama imenovana po Krasnovu i da je postavljena spomen-ploča dodajući da se nada da će u toku ove godine u centru grada biti postavljen i spomenik Krasnovu.

„Sve to zajedno je jedan mali doprinos da ne zaboravimo i da se setimo. Krasnovu mnogo dugujemo. Njegovo delo je veliko“, rekao je Mladenović dodajući da je reč o velikom stvaraocu, arhitekti, umetniku.

On je istakao da će izložba biti otvorena u kripti Hrama Svetog Save do 16. marta, kada će se preseliti u Ruski dom.

„Trudićemo se da izložbu i knjigu koja prati izložbu predstavimo u Moskvi na Danima Beograda u Moskvi. Nećemo ni tu stati već planiramo da to vide i građani na Krimu“, rekao je Mladenović.

Pokrovitelji izložbe su Grad Beograd i kompanija NIS Novi Sad u okviru programa „Zajednici zajedno“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala