Zašto je Srbe teško ubediti u „evropsku priču“

© Tanjug / Tanja ValičIvica Dačić, Aleksandar Vučić i Jadranka Joksimović
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Jadranka Joksimović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da nije uvek lako ubediti građane u „evropsku priču“, jer naša javnost, s vremena na vreme, EU vidi kao neku vrstu „mašine“ koja vrši veliki pritisak na nas zbog Kosova, što je uvek bilo najveće pitanje za EU u našem regionu.

Vučić je na sastanku Radne grupe Saveta EU za proširenje u Beogradu ukazao na to da je možda njegova i greška njegovih kolega što nisu više promovisali brojne stvari koje je EU učinila za Srbiju, posebno oko donacija i investicija, koje su neuporedive sa onima iz drugih zemalja.

Srpski carinik pregleda robu - Sputnik Srbija
Most između EU i EAEU: Srbija dobro da iskoristi „sedenje na dve stolice“

„S vremena na vreme, građani, pravedno, vide da EU koristi svoju moć da vrši sve više pritiska na Srbiju. Ne bih da se žalim ili plačem pred vama, jer znamo da pristupni proces nije lak, i to nije bio ni za druge zemlje. Međutim, za razliku od ostalih mi imamo Poglavlje 35, koji je vezan za sva ostala poglavlja“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija puno toga učinila u ovoj oblasti, ali da je bila suočena i sa „nekim glupim pitanjima na kojima se insistiralo“.

„Tako je priča oko mosta Kosovskoj Mitrovici bila najgluplja priča koju sam ikada čuo. Mi smo obavili naš posao i uspeli da rešimo i to pitanje. Međutim, nisu želeli da vide rezultate, i transferisali su ga na drugi nivo, uz obrazloženje da se ne radi o pitanju države Srbije, već da je to pitanje za lokalni nivo“, objasnio je premijer dodavši da šta god da je bilo — taj problem smo prevazišli.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala