SAD: Bezbednosne zone formirati u stabilnim zonama Sirije

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Siriji
Situacija u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bezbednosne zone u Siriji moguće je formirati isključivo u zonama gde se primenjuju mere stabilizacije i gde se već dostavlja humanitarna pomoć, izjavio je glavnokomandujući američkim snagama na Bliskom istoku Džozef Votel.

Kako je rekao, a preneo list „Forin polisi“, bezbedne zone predstavljaju koncept koji omogućava miran život, iako on nije precizirao koji su konkretni delove Sirije u pitanju.

Konvoj vozila pristalica terorističke grupe DAEŠ istočno od Palmire u Siriji - Sputnik Srbija
Pentagon završio strategiju borbe protiv DAEŠ-a

Istovremeno, Votel je ocenio da formiranje takvih zona neće biti lako sprovesti, budući da je neophodno imati sve resurse, uključujući i kopnene snage kako bi se osigurala bezbednost. On nije precizirao da li će te snage biti američke ili sirijske.

Prema pisanju lista, mere za formiranje bezbednosnih zona najverovatnije su predviđene novim planom SAD u regionu, koji je nešto ranije predstavio Pentagon, u skladu sa nalogom predsednika Donalda Trampa.

Trenutno SAD podržavaju snage Sirijske arapske koalicije, koje predstavljaju opoziciju aktuelnom sirijskom režimu predvođenom Bašarom el Asadom, a ujedno se bore i protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Prethodno je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je Moskva spremna da razmotri inicijativu SAD o formiranju bezbednosnih zona, iako iščekuje preciziranje informacije kako bi se to sprovelo. On je takođe rekao da je to pitanje bilo razmotreno prilikom susreta sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersenom 16. februara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala