Ukrajina: Kazniti organizatore trgovinske blokade Donbasa

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVagoni sa ugljem na železničkoj stanici u Donjecku
Vagoni sa ugljem na železničkoj stanici u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine Georgij Tuka smatra da bi organizatori trgovinske blokade Donbasa trebalo da budu kažnjeni.
Humanitarna pomoć za Donbas - Sputnik Srbija
Ukrajinski dobrovoljci objavili početak trgovinske blokade DNR i LNR

„Ljude koji sada blokiraju železnički saobraćaj podelio bih u tri kategorije. Prva kategorija su oni koji su zaista to organizovali, a sada govore da nisu organizovali, već samo podržavaju… Ti ljudi koji su organizovali i sada organizuju ove ilegalne mere, oni moraju da odgovoraju prema postojećem zakonu, čak i ako su poslanici Vrhovne rade“, rekao je Tuka novinarima.

U drugu grupu spadaju kolege poslanika Vrhovne rade iz frakcije „Samopomoć“ Semjona Semenčenka. Prema njegovim rečima, oni takođe treba da odgovaraju.

Zamenik ministra takođe smatra da se sa vojnicima koji su se priključili blokadi treba razjasniti, jer oni nisu upućeni u situaciju.

Šef DNR Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Zaharčenko: Minski sporazumi jedini način za mirno rešavanje sukoba

„I treća grupa, koja čini veliki deo onih koji neposredno učestvuju u blokadi, to su realni, pošteni borci koji su nas branili svojim životima, s njima treba otvoreno razgovarati. Oni su dezorijentisani lažima ’Samopomoći‘ koje su im zamazale oči“, dodao je Tuka.

U ponedeljak su lideri DNR i LNR, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnjicki, izjavili da će samoproglašene republike prestati da isporučuju ugalj Kijevu ukoliko se nastavi blokada pruge. U saopštenju se navodi da će ukoliko se blokada ne ukloni u ponoć 1. marta u svim preduzećima ukrajinske nadležnosti koja rade u DNR i LNR biti uvedena spoljna uprava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala