Kineski faktor u Centralnoj Aziji: Gde je tu Rusija

© AFP 2023 / HOW HWEE YOUNGZastave Rusije i Kine postavljene na stolu ispred predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga na ceremoniji potpisivanja sporazuma u okviru APEC-a
Zastave Rusije i Kine postavljene na stolu ispred predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga na ceremoniji potpisivanja sporazuma u okviru APEC-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina se ne takmiče za uticaj u Centralnoj Aziji, jer se njihovi prioriteti u regionu poklapaju, uključujući i održavanje političke stabilnosti, promovisanje ekonomskog razvoja i podržavanje sekularne državnosti, smatra politički analitičar Aleksandar Lukin.
Ruski naftni terminal u luci Kozmino - Sputnik Srbija
Rusija povećava izvoz nafte u Aziju

Lukin, koji je šef Katedre za međunarodne odnose na Višoj školi za ekonomiju u Moskvi, pomenuo je da neki u Rusiji tvrde da se Moskva i Peking već bore za vlast u Centralnoj Aziji, ili rizikuju da budu u pat-poziciji u regionu koji obe zemlje vide kao značajan za njihove političke, ekonomske i bezbednosne inicijative.

„Postoje oni koji tvrde da je u toku ili treba da počne borba za vlast između Rusije i Kine. Moramo da istaknemo da to nije ono što se zaista događa. Mislim da ne postoje posebne tenzije između dva naroda u ovom regionu, jer su njihovi osnovni ciljevi isti. To podrazumeva održavanje političke stabilnosti, promovisanje ekonomskog razvoja i podržavanje sekularne državnosti“, rekao je analitičar tokom okruglog stola pod nazivom „Od Turkestana do Centralne Azije: Regionalna politička budućnost“ koji je održan na Moskovskom državnom univerzitetu.

Ovi strahovi nisu sasvim neosnovani, jer je Kina povećala svoj položaj u Centralnoj Aziji, zamenjujući Rusiju kao ključnog partnera za neke od regionalnih sila. Takođe, čini se da Kazahstan doživljava Rusiju i Peking kao ravnopravne partnere.

Ministar inostranih poslova Kine Van Ji - Sputnik Srbija
Peking: Odnosi Rusije i Kine temelj globalne stabilnosti

Lukin smatra da ova tendencija nije predmet zabrinutosti u ovom trenutku.

„Kineski faktor je teško preceniti kada je u pitanju Centralna Azija. On će postati sve značajniji“, rekao je ekspert. „Naravno da postoji određena konkurencija među kompanijama, ali je naša osnovna saradnja sasvim bliska“.

Ipak, sve veći uticaj Kine u Centralnoj Aziji predstavlja određeni izazov za Rusiju.

„Uticaj Kine raste. To ne znači da je ovaj proces nepovoljan za nacionalne interese Rusije. S druge strane, to takođe ne znači da moramo da izgubimo naš tradicionalni položaj u regionu“, rekao je on misleći na uticaj Rusije kao postignuće i nasleđe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala