Pritisnuti Albance da sprovedu dogovor iz Brisela

© Foto : Youtube/RTK (screenshot)Branimir Stojanović
Branimir Stojanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izjavio je danas da je važno da se napravi pritisak sa najviših funkcija u međunarodnoj zajednici da bi Albanci sproveli ono što je dogovoreno u Briselu.

Stojanović je rekao da će se o ZSO razgovarati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini tokom njene predstojeće posete Prištini.

Srbi sa Kosova - Sputnik Srbija
Prođe i Sretenje, a ZSO ni na vidiku

„Mi ukazujemo da Albanci suštinski nisu zainteresovani ni za jedan problem koji Srbe muči“, dodao je on. Ipak, smatra Stojanović, i za takvo ponašanje postoji neka granica.

Stojanović je dodao da povratak Srba u kosovske institucije ne zavisi od Srba, već isključivo od Albanaca, jer ukoliko oni reše da sprovedu ono što je i kako je dogovoreno u Briselu, onda postoji apsolutni razlog za povratak.

„Ne na neki novi način, da zajednica bude obesmišljena, već onako kako je dogovoreno“, istakao je on.

Stojanović je rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju pravdu kada je reč o Ramušu Haradinaju, kome u četvrtak treba da bude izreknuta presuda u Francuskoj, ali da to neće suštinski uticati na ubrzani povratak Srba u kosovske institucije.

Prema njegovoj oceni, taj predmet je „uzburkao mnogo strasti na terenu“.

„Srbi na KiM očekuju pravdu, ali ne znamo kako će se to desiti. Imamo gorko iskustvo sa suđenjima. Očekujemo i da će pompezno najavljivani Specijalni sud uraditi nešto“, zaključio je Stojanović.

 

Izvor: RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala