Zurof: Hrvatski političari se plaše da osude ustaštvo

© Tanjug / Zoran ŽestićEfraim Zurof, direktor centra Simon Vizental.
Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof istakao je da Evropa ne sme da ćuti na ustaštvo i ocenio da se hrvatski političari plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine.
Vukovar, tabla - Sputnik Srbija
Vukovar: 19-godišnjak „obesio“ Srbe na drvo, ministar: to je primitivizam

Zurof je rekao da je Hrvatska veoma malo uradila na učenju o zločinima ustaša ili borbi protiv „ustaške nostalgije“.

„Tako je izložba o Jasenovcu bila edukativna katastrofa, a politički lideri u Hrvatskoj se najčešće plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine“, rekao je.

Na pitanje zašto Evropa ćuti na ponovno bujanje ustaštva, iako je Hrvatska članica EU, Zurof je rekao da Evropa ne ćuti samo kada su u pitanju ustaše, nego je nema i na iskorenjivanje istine o Holokaustu u mnogim zemljama EU.

On je rekao da je u NDH stradalo 30.000 Jevreja, od 40.000, koliko ih je bilo 1941. godine, a da su 20.000 ubile ustaše u samoj Hrvatskoj, dok su preostalih 10.000 ustaše deportovale u Aušvic.

Efraim Zurof - Sputnik Srbija
Zurof: Stepinac bio uz ustaše, ne zaslužuje spomenik

Zurof je ocenio da istorija Holokausta u Srbiji nije dobro poznata izvan Balkana, i dodao da prva zemlja koja je proglašena da je očišćena od jevrejskog stanovništva nije Srbija, nego Estonija.

Komentarišući postupak u Srbiji za rehabilitaciju Milana Nedića, Zurof je istakao da je njegov stav vrlo jasan i da je ubeđen da pojedinci koji su sarađivali sa nacistima nikada ne treba da budu rehabilitovani.

On je naveo da su i dalje na slobodi stotine, ako ne i hiljade nacista, ali da je problem u tome što se ne zna ko od njih može biti priveden pravdi, a osim njihovih godina, problem je što u mnogim zemljama nema političke volje da se oni procesiraju.

Zurof je dodao da u Norveškoj i Švedskoj, zbog ustavnih ograničenja, mnogi nikada neće biti kažnjeni, te napomenuo da podaci njegovog centra pokazuju da su od 2001. godine osuđena 104 nacista, a da je od aprila 2015. do marta 2016. godine osuđena samo jedna osoba u Nemačkoj.

 

Izvor: SRNA, Večernje novosti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala