Najgori skijaš na svetu popraviće vam dan

Pratite nas
Priča Adrijana Solana (22), skijaša trkača iz Venecuele, pre je za film, i to komediju, nego za naslove na sportskim stranicama.

Optužili su ga za terorizam, potom da je ekonomski emigrant, a bio je u zatvoru, nakon čega je deportovan. Međutim, uprkos bezbrojnim preprekama, Adrijan Solano je stigao do Lahtija da bi nastupio na Svetskom prvenstvu u skijaškom trčanju. Ali bio je poslednji u kvalifikacijama sprinta na 1,6 km, dok na 10 km nije izdržao do kraja trke.

Ne treba biti skijaški stručnjak, pa se ne nasmejati na njegove egzibicije, jer su sudije rekle da nisu videle goreg takmičara, ali zato je ovaj čovek na drugoj strani, najviše na društvenim mrežama, pobrao simpatije širom sveta.

​Tokom svojih nastupa Solano se borio i sa snegom i sa skijama. Padao je, svaki čas se odmarao i na kraju nekako stigao do cilja kvalifikacija trke na 1,6 km. U cilj je ušao s osmehom na licu.

„Srećan sam jer sam došao do cilja, iako u Lahtiju uopšte nisam imao priliku da treniram“, rekao je Adrian.

Mediji su ubrzo otkrili kako je njegov put do Finske bio dramatičan. Na SP je krenuo pre mesec dana iz Venecuele na pripreme u Švedsku, ali ga je na presedanju u Parizu zaustavila francuska policija. Prvo su ga osumnjičili da je terorista, a zatim ekonomski emigrant.

„Nisu mi verovali da sam skijaš trkač iz Venecuele. Diskriminisali su me samo zbog mog odevanja, boje kože i izgleda“, kaže on.

​Policija mu se smejala, svi su tvrdili kako u Venecueli nema snega — naveo je njegov trener Cesar Baena, objasnivši da je Adrijan naporno trenirao na skijama na točkićima.

Na kraju su ga deportovali nazad u domovinu. Ostao je i bez novca za novo putovanje, pa je nameravao da odustane od čitave priče. Ali u Finskoj su čuli za njegovu želju da se oproba na SP, pa su preko društvenih mreža skupili novac za kartu i put.

„U drugom pokušaju izbegao sam Francusku i stigao do Finske", dodao je.

U Lahti je stigao samo nekoliko sati pre kvalifikacija na 10 km. Nastupio je, ali je na polovini staze odustao. Nakon prvih 3,5 km je imao više od pola sata zaostatka za vodećim.

U kvalifikacijama sprinta na 1,6 km ipak je stigao do cilja.

„Mogao sam biti bolji da nisam izgubio mesec dana treninga“, rekao je Adrijan. Od skijanja ne odustaje.

Izvor: RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala