Oružana opozicija nastavlja razgovore samo ako Rusija održi obećanje

© REUTERS / Pierre AlbouyČlanovi sirijske vlade tokom međusirijskih pregovora sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom u Ženevi
Članovi sirijske vlade tokom međusirijskih pregovora sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef delegacije oružane opozicije na međusirijskim pregovorima Muhamed Aluš izjavio je da nova runda pregovora u Astani ima smisla samo ako se ispune obećanja koje je dala Rusija kao garant primirja. On je takođe pozvao da se Iran isključi iz razgovora.
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura na međusirijskim mirovnim pregovorima u Ženevi - Sputnik Srbija
Glavne teme međusirijskih pregovora uprava, ustav i izbori

„Na sastanku u Astani 16. i 17. februara dobio sam obećanje od predsednika ruske delegacije Aleksandra Lavrentjeva u prisustvu zamenika ministra spoljnih poslova Kazahstana o prekidu bombardovanja“, rekao je Aluš.

„Ali, nažalost, kada smo se vratili iz Astane, vazdušni udari su intenzivirani. Mi smo preko Turske poslali protestnu notu i izveštaj o narušavanju i bombardovanjima za dva dana“, istako je Aluš koji učestvuje u međusirijskim pregovorima pod pokroviteljstvom UN u Ženevi.

„Ponovo nije postignuto primirje. Dobili smo uveravanja da će se mehanizam kontrole primirja i primirje ponovo biti razmatrani u Ankari za samo dva dana i to se ponovo nije dogodilo. Osim toga, obećali su nam da će osloboditi zatvorenike — to se nije desilo“, rekao je on.

Stalni predstavnik Sirije u UN Bašar Džafari tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Damask: Pregovaraćemo samo s protivnicima terorizma

„U suštini, reči Rusa se ne poklapaju sa njihovim delima prema nama… Pozivam ih da obećaju da će se zaista zalagati za pravedno političko rešenje i skloniti Iran (iz razgovora)“, dodao je Aluš.

„Ne, nećemo otići u Astanu ako oni ne ispune svoja prethodna obećanja. Nema smisla da odemo tamo i dobijemo nova obećanja koja se neće ispuniti“, odgovorio je on na pitanje da li će oružana opozicija učestvovati u sledećoj rundi pregovora u Astani, koja bi mogla da bude održana u martu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala