Ovako izgleda najstarija fotografija na svetu

© WikipediaPogled s prozora u Le Grasu
Pogled s prozora u Le Grasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet današnjice je svet fotografije — od bezbrojnih selfija do slika toga što se danas jelo u visokoj rezoluciji ili ulepšano filterima pametnih telefona, teško je zamisliti kako pre 200 godina nije ni bilo fotografija.

Iako je teško odrediti koja je tačno prva snimljena fotografija, najstarija slika koja je preživela do danas svakako je „Pogled s prozora u Le Grasu“.

Snimljena 1826. godine, to je heliografska slika koju je napravio Francuz Nisefor Nijeps. Pionir fotografije bio je hemičar-amater koji je voleo umetnost, ali nije imao slikarski talent.

Umesto toga, odlučio je da razvije fotohemijski postupak kojim je preonosio bakroreze na litografski kamen, a ceo postupak je nazvao „heliogravurom“.

© WikipediaNajstarija fotografija koja prikazuje čoveka
Najstarija fotografija koja prikazuje čoveka - Sputnik Srbija
Najstarija fotografija koja prikazuje čoveka

Njegova metoda zahtevala je višesatnu ekspoziciju uz jako dnevno sunce. Ipak, ta metoda se nije pokazala kao najbolja, pa je u partnerstvu s pariskim slikarom Lujem Dagerom pokrenuo istraživanje nove.

Godine 1833. godine Nijeps je umro, pa je Dager sam nastavio s istraživanjima. Godine 1839. Luj Dager je najavio da je pronašao način da proizvede permanentni pozitiv. Taj izum je nazvan dagerotipija, a francuska vlada je izum odmah otkupila i ponudila svim zainteresovanima mogućnost da se bave fotografijom i dalje je razvijaju.

Dager i Nijepsov unuk su zauzvrat dobili doživotnu penziju.

 

Izvor: Ekspres

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala