SAD: Poziv za istraživanje „veza sa Rusijom“ je lov na veštice

© Sputnik / Jaclyn O’Laughlin Obelisk u Vašingtonu
Obelisk u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa neće se baviti „lovom na veštice“, rekao je predsednik Odbora za istraživanje Devin Nunjes kao odgovor na pozive da se istraže „veze članova predsedničke kampanje Donalda Trampa sa Rusijom“.
Bela kuća - Sputnik Srbija
Bela kuća: Trampa sa Rusijom ništa ne veže

Ranije je liberalni akcioni fond Centar za američki napredak pokrenuo „Projekat Moskva“, u okviru kojeg je pozvao da se sprovede nezavisna istraga o „odnosima Trampa i Rusije“.

„To kao da je revizija makartizma (prakse iznošenja optužbi za nelojalnost, subverzivnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanja dokaza). Zar ćemo se baviti lovom na veštice protiv nedužnih Amerikanaca?“, citira list „Politiko“ Nunjesove reči.

On je istakao da će, ukoliko se prilikom razmatranja dokaza pojave bilo kakve veze Amerikanaca sa ruskim agentima, ti ljudi onda biti pozvani u Predstavnički dom na ispitivanje.

„Ali u ovom trenutku ne možemo da započnemo lov na veštice protiv američkog naroda, bilo kojih Amerikanaca koji nisu imali nikakav kontakt, samo zato što su se pojavili u vestima“, rekao je Nunjes.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp kritikuje FBI zbog nesposobnosti da uđe u trag spinovima

Ranije su neimenovani američki zvaničnici izjavili za list „Njujork tajms“ da su članovi Trampovog tima navodno više puta bili u kontaktu sa agentima ruske obaveštajne službe. Tramp je nazvao curenja u medijima o „vezama sa ruskom obaveštajnom službom“ zločinom, i kategorično je demantovao ove informacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da izveštaji o vezi Trampovog tima i ruske obaveštajne službe nisu zasnovani ni na kakvim činjenicama. On je savetovao „da se ne veruje novinskim izveštajima, jer je trenutno veoma teško razlikovati prave od falsifikata“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala