Protekli vek u znaku stradanja Srba

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protekli vek bio u znaku stradanja Srba i da se nada da će u ovom veku, u koji je tek zakoračeno, biti rešeno srpsko nacionalno pitanje u državno-pravnom smislu na ovim prostorima.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija nikad protiv RS, ni Srpska protiv Srbije

„Mislim da je krajnje vreme da se upravo taj zahtev srpskog jedinstva i okupljanja isporuči kao jedan od važnih zahteva u ovom veku“, rekao je Dodik, koji je danas u Prokuplju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovao u obeležavanju 100 godina od Topličkog ustanka.

Dodik je rekao da je današnjem obeležavanju prisustvovao u skladu sa ranijim dogovorom vlada Srbije i Srpske da se zajedno obeležavaju važni istorijski događaji.

Govoreći o Topličkom ustanku, Dodik je podsetio da su pre 100 godina Srbi, koji su ostali na tom prostoru pod okupacionom zonom Bugara, jedini u Evropi podigli ustanak, jer nisu hteli da ratuju u bugarskoj vojsci protiv Srba koji su se vraćali otadžbini.

On je podsetio da je u tom ustanku, prema bugarskim i austrougarskim izvorima, ubijeno više od 20.000 ljudi, pretežno civila — žena i dece, ali da neki izvori govore da je reč i do 50.000.

„Bilo je veoma bitno da Republika Srpska zajedno sa Srbijom jedinstveno obeleži ovaj važan dan iz naše istorije, u znak sećanja na još jedno stradalničko mesto srpskog naroda“, rekao je Dodik.

Izvor: Srna

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala