Diplomati preti hapšenje ako ne dâ izjavu o ubistvu Kimovog polubrata

© REUTERS / Kyodo/via REUTERSKim Džong Nam dolazi na aerodrom u Pekingu.
Kim Džong Nam dolazi na aerodrom u Pekingu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malezija je upozorila danas da će izdati nalog za hapšenje severnokorejskog diplomate koga želi da ispita u vezi sa ubistvom Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog lidera, ako se ne odazove pozivima da sarađuje sa malezijskom policijom.

Polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una ubijen je zabranjenim hemijskim nervnim agensom Ve-Iks, koji je pronađen na njegovom telu.

Kim Džong Nam - Sputnik Srbija
Malezija traži uzorak DNK za vraćanje tela Kimovog polubrata

Malezijski istražitelji koji se bave ubistvom Kim Džong Nama priznali su prošle nedelje da ne mogu da prisile Hjon Kvang Songa, drugog sekretara severnokorejske ambasade da odgovori na njihova pitanja.

Šef državne policije Selangor Abdul Samah Mat rekao je da će se tom diplomati dati „razumno“ vreme da dođe pre nego što malezijske vlasti preduzmu dalje korake, prenosi Rojters.

Njemu će biti poslat poziv, a ako se ne pojavi, malezijske vlasti će preduzeti sledeći korak i zatražiti od suda nalog za njegovo hapšenje, dodao je on.

Istraga o ubistvu Kim Džong Nama svela se na osam severnokorejskih državljana, od kojih je jedan priveden, četvorica su, kako se veruje, pobegli u Severnu Koreju, dok su dvojica još uvek u Maleziji.

Kim Džong Nam - Sputnik Srbija
Kim Džong Nam ubijen smrtonosnim nervnim agensom

Kim Džong Nam (46) ubijen je 13. februara na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru otrovom s brzim dejstvom dok se pripremao da se ukrca u avion za Makao, gde je živeo pod zaštitom Pekinga u egzilu sa porodicom.

On je, inače, javno govorio protiv dinastičke kontrole svoje familije nad izolovanom državom koja poseduje nuklearno oružje.

Severna Koreja je bezuspešno pokušavala da spreči autopsiju tela, optuživši Maleziju da sarađuje sa južnokorejskim i drugim „neprijateljskim snagama“.

Dve žene, osumnjičene da su napale Kim Džong Nama, i jedan Severnokorejac, uhapšeni su u Kuala Lumpuru, dok policija traga za još sedam Severnokorejaca, od kojih je četvoro, kako se veruje, pobeglo za Pjongjang.

Južnokorejski i američki zvaničnici tvrde da je verovatno severnokorejski lider Kim Džong Un naložio ubistvo svog polubrata.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala