Monika Beluči: Sa Emirom se čovek nikad ne dosađuje

© Sputnik / Aleksandar MilačićMonika Beluči
Monika Beluči - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veoma sam srećna što sam u vašoj zemlji, dosta vremena sam provela ovde, snimali smo tri godine i upoznala sam divne ljude. Velika mi je čast što upravo naš film otvara ovaj festival koji postoji toliko godina koliko čujem i koji ima izuzetan značaj, izjavila je glumica Monika Beluči u Beogradu.

Zvezda italijanskog i svetskog filma, glumica Monika Beluči otvoriće je večeras u Sava centru 45. Fest, jednu od najznačajnijih filmskih smotri u ovom delu Evrope. Uslediće beogradska premijera filma „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice, koji se pred svetskom publikom prvi put našao na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, potom i pred publikom u Londonu, Moskvi, Lisabonu, a pred domaćom — na nedavno održanom festivalu Kustendorf na Mokroj gori.

Inače pre večernje svečanosti, ekipa filma „Na mlečnom putu“ održala je konferenciju za medije u Skupštini grada, a potom je bila gost premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Emir Kusturica sa ordenom koji mu je dodelio italijanski predsednik - Sputnik Srbija
Predsednik Italije odlikovao Kusturicu (foto)

Emir Kusturica je podsetio prisutne da je Fest imao teške dane, ali da ih je, kako se čini, prevazišao.

„Fest je nastao u vreme kada je glavni slogan i glavna karakteristika svakog čoveka bila — dobar čovek — pravi komunista. U to vreme je Jugoslavija bila granica gvozdene zavese, i mi smo ovde gledali filmove koje nismo mogli u Bugarskoj, Rumuniji, i tako dalje. Pa se onda dešavalo da se ta zemlja u kojoj se govorilo dobar čovek — pravi komunista promenila u neku drugu zemlju, ali je Fest nastavio da živi“, rekao je Kusturica.

Kusturica se prisetio devedesetih godina, kada se putujući u Prag zaustavio na tadašnjem Festu.

„Tada je još i Holivud pravio filmove koji su bili uzbudljivi. Promenila se ta ideja o komunistima, više se ne govori dobar čovek — pravi komunista, nego se govori: super je, ekstra je, ali film kao oruđe umetnosti je nastavio da živi. Fest je jedna od institucija koja je uspela da premosti tu nevolju i evo ga opet, čini mi se, danas u punom sjaju. Tada su u Beograd dolazile najveće filmske zvezde, a festivali i filmovi ne mogu bez velikih zvezda. Mogu u jednom svom segmentu, ali da bi privukli veliku publiku, vrlo teško. Drago mi je što bi sve ovo moglo da dobije jedan novi slogan, ne više o komunistima, nego poslednjom replikom iz predivnog filma ’Kazablanka‘: ’Ovo je početak jednog divnog prijateljstva‘. Dolazimo u novu-staru fazu gde pretpostavljam da bi Fest mogao da privuče još više onih zanemarenih filova kojih nema u bioskopima, i da mu pomognemo da u budućnosti donese što više znamenitih ostvarenja“, istakao je poznati reditelj.

© Sputnik / Aleksandar MilačićItalijanska glumica Monika Beluči i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Italijanska glumica Monika Beluči i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Italijanska glumica Monika Beluči i premijer Srbije Aleksandar Vučić

Monika Beluči je naglasila da je bila veoma srećna kada ju je Emir pozvao da rade zajedno, zato što je jako cenila njegov dotadašnji rad.

„Ovaj film takođe pokazuje koliko Emir poštuje žene, zato što je napisao sjajne uloge za mene i za Slobodu Mićalović. Za mene lično ova uloga je pravi dar. Snimanje je ponekad dugo trajalo i fizički je bilo veoma zahtevno, ali moram da kažem da je za svakog umetnika važno da se ne dosađuje, a sa Emirom se čovek nikad ne dosađuje. Ne zovemo ga džabe profesorom. Kao glumica naučila sam mnogo toga iz saradnje sa njim i to ne samo kao režiserom. Za mene je to neko ko je kompletan umetnik, u pravom smislu te reči“.

Na pitanje da li je ovo njena životna uloga, kao što mnogi kažu, Monika je odgovorila da je Emirov poziv stigao u jednom specifičnom trenutku u njenom životu.

„Mislim da je lepo što se Emir odlučio da napravi ljubavnu priču o dvoje ljudi koji su prošli svašta u životu, kojima nije ni do čega, ali im se onda desi nešto čarobno. Namenio mi je jednu fantastičnu ulogu žene koja je istovremeno izuzetno senzualna, hrabra, jedan dubok lik, koji, po meni, možda najavljuje jedan novi pristup ženskim ulogama i glumicama, to uliva nadu u veću dugovečnost žena na filmu i ženskih uloga. Izuzetno je interesantan i odnos između dve žene u filmu, Milene i mlade. Milena koja ima tu strast mladosti i istovremeno čvrstinu, i moja uloga mlade koja nosi određenu zrelost koju donose godine“, rekla je Monika Beluči.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala