Veće za implementaciju mira zabrinuto zbog situacije u BiH

© Ambasada RF u BiHAmbasador Ruske Federacije u BiH Petr Ivancov
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petr Ivancov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veće za implementaciju mira (PIK) u Bosni i Hercegovini završilo je danas vanrednu sednicu, a ruski ambasador u Sarajevu Petar Ivancov je novinarima rekao da su ambasadori izrazili zabrinutost zbog ozbiljnosti situacije nastale podnošenjem zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije.
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Odluka o reviziji već postoji

Ivancov je rekao da je PIK pozvao političke predstavnike u BiH da se okrenu dijalogu i kompromisu, te odluke ne donose jednostrano.

„Stanje u BiH je pogoršano i zabrinuti smo negativnom okolnostima koje bi mogle nastati. Poruka je da treba delovati uz kompromis i ne donositi jednostrane odluke“, rekao je Ivancov.

On je kazao da je na sastanku ambasadora nešto drukčije stavove od ostalih izneo turski ambasador u BiH, kada je reč o zajedničkoj izjavi za javnost.

„Naravno da to nije tajna, ambasador Turske se suzdržao jednog od paragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori u zabrinutosti o tekućem stanju u državi“, naveo je ruski diplomata. Inače, PIK je danas održao prvi put vanrednu sednicu od Dejtona, a na inicijativu ruskog diplomate Ivancova.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala