Grabar Kitarovićeva: Nameću nam nekakav teret ustaštva i fašizma

© AP Photo / Mary AltafferKolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se „Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma, jer je to upravo ono što pokušavaju neki u susednim zemljama kako bi diskreditovali Hrvatsku“.

Hina prenosi da je Kitarovićeva, u intervjuu za Novu TV povodom druge godišnjice mandata, „ponovila svoj stav kako se ploča HOS u Jasenovcu s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ ne može tek tako ukloniti, ako je ni sam zakon ne zabranjuje“.

Lomljenje ćirilične table u Vukovaru - Sputnik Srbija
I da ubijaju Srbe u Hrvatskoj, Brisel bi ćutao

„Ploča nije usmerena na ono što se dogodilo u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu, što duboko poštujem. Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS to bilo regulisano godinama, a pre toga nisu reagovali ni moji prethodnici niti prethodne vlade, zašto sad to odjednom postaje problem“, navela je ona i dodala da treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića koji su poginuli braneći Hrvatsku i Jasenovac.

Hrvatska agencija navodi da je predsednica te države kazala da je „jasnije nego bilo ko u Hrvatskoj osudila sve totalitarne ideologije i vrlo jasno se odredila prema Jasenovcu“, ali i istakla da neće dopustiti da se „testera okrene naopako“ i „izjednačava Drugi svetski rat sa Domovinskim ratom“, kao ni da se „pravi veštačka podela u društvu na one koji su bili na strani antifašizma i one koji su na strani Domovinskog rata“.

„To apsolutno ne isključuje jedno drugo“, kazala je hrvatska predsednica.

Kitarovićeva tvrdi da „neće dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrednostima i Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma“.

„Jer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susednim zemljama kako bi diskreditirali Hrvatsku“, rekla je ona.

Optužila je medije da izvlače njene izjave iz konteksta i postavljaju ih u kontekst nekakve međunarodne prisile.

„Ja nisam takva osoba, ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO-a, koja ima svoj stav, koja vodi računa o nacionalnim interesima. Neću dopustiti nikome da vređa ovu Hrvatsku, niti da vređa branioce koji su se borili za slobodnu demokratsku Hrvatsku, a ne za bilo kakve aveti prošlosti“, poručila je predsednica Hrvatske.


Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala