Grizlov: Kijev osujetio dogovoreno povlačenje teškog naoružanja u Donbasu

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinsko vojno vozilo kreće se putem u blizini Avdejevke na istoku Ukrajine
Ukrajinsko vojno vozilo kreće se putem u blizini Avdejevke na istoku Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor koji je kontakt-grupa za Ukrajinu postigla o povlačenju teškog naoružanja u Donbasu osujetio je Kijev, izjavio je ovlašćeni predstavnik Rusije u kontakt grupi, Boris Grizlov.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Priznavanje dokumenata iz Donbasa u skladu sa međunarodnim pravom

On je podsetio da je na prošlom sastanku kontakt-grupe postignut dogovor o povlačenju teškog naoružanja u skladu Minskim sporazumima.

„To je trebalo da se desi 20. februara. Nažalost, primoran sam da konstatujem da je u ovom trenutku unutar bezbednosne zone praktično na celoj liniji razgraničenja i dalje razmešteno teško naoružanje“, rekao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, odbijanje da se teško naoružanje u Donbasu povuče „predstavlja pretnju po dalju eskalaciju oružanog sukoba i opasnost po život i zdravlje stanovnika u nekim oblastima“.

Posmatrači OEBS-a u Donbasu - Sputnik Srbija
OEBS: Moguće formiranje 20 zona bezbednosti u Donbasu

On je istakao da je nakon što 20. februara zakazano povlačenje oružja nije izvršeno, predstavnici samoproglašene LNR predložili su da se održi video-konferencija za rešavanje ovog problema.

„Međutim, vlasti u Kijevu ignorisale su ovaj predlog. Predstavnici OEBS-a, nažalost, takođe nisu uspeli da postignu održavanje ovakve video-konferencije. Iz tog razloga mora se napomenuti: Kijev je osujetio povlačenje teškog naoružanja koji je dogovorila kontakt-grupa. Sadašnje ukrajinske vlasti ne žele da reše kompleksne probleme koji su se nagomilali u ovom regionu“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala