Bela kuća: Tramp će pokušati da napravi dogovor sa Rusijom

© REUTERS / Carlos BarriaNovinari postavljaju pitanja na konferenciji za medije portparola Bele kuće Šona Spensera u Vašingtonu
Novinari postavljaju pitanja na konferenciji za medije portparola Bele kuće Šona Spensera u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp pokušaće da zaključi dogovor sa Rusijom u borbi protiv terorizma i ekonomiji, izjavio je portparol američkog predsednika Šon Spajser.
Potpredsednik SAD Majk Pens i predsednik Saveta EU Donald Tusk u Briselu - Sputnik Srbija
Pens: SAD i Rusija mogu da stvore osnovu za odnose

„Tramp je jasno rekao da ako bude u mogućnosti da napravi dogovor sa Rusijom, što je nekoliko prethodnih administracija pokušalo da uradi, on će to i učiniti, a ako ne bude — onda neće. Ali on će se potruditi. Mislim da njegov uspeh kao biznismena i pregovarača treba posmatrati kao pozitivan znak da je on to u stanju da uradi“, izjavio je Spajser.

„Ako možemo da nađemo zajednički stav o borbi protiv DAEŠ-a, borbi protiv terorizma, rastu privrede tamo gde možemo da nađemo zajednički prostor za ekonomske interese, onda ćemo to i učiniti. Na tome ćemo nastaviti da radimo sa Rusijom“, rekao je Spajser.

„Ako je to u interesima SAD, on će postići dogovor“, zaključio je portparol predsednika.

Tramp je u predizbornoj kampanji rekao da ima nameru da „se dogovori“ sa Rusijom, iako su njegovi ključni saradnici, uključujući i državnog sekretara Reksa Tilersona i šefa Pentagona Džejmsa Matisa, govorili da se za sada ne govori o ukidanju sankcija Rusiji i široj vojnoj saradnji.

Grb sa zastavama EU i SAD - ilustracija - Sputnik Srbija
Američko-evropski trgovinski rat na pomolu

Trampova administracija revidiraće sve trgovinske sporazume SAD

Trampova administracija namerava da revidira sve postojeće trgovinske sporazume koji uključuju SAD, rekao je Spajser.

„Nameravamo da revidiramo sve trgovinske sporazume. Pogledaćemo ih iz perspektive da li odgovaraju interesima Amerike i američkih radnika, u mnogim slučajevima ćemo ih poboljšati“, izjavio je portparol Bele kuće odgovarajući na pitanje brazilske novinarke da li će SAD revidirati trgovinske sporazume sa tom zemljom.

„Revizija se ne odnosi na neku konkretnu zemlju. Pregledaćemo trgovinske sporazume ili one koje se tiču trgovine koje imamo sa drugim zemljama, da bismo se uverili da su odgovaraju vremenu, odgovaraju naprednim tehnološkim dostignućima“, istakao je Spajser, ali nije naveo vremenski okvir u kojem će revizija sprovedena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala