Fajonova: Srpskoj listi omogućiti rad na izradi statuta ZSO

Pratite nas
Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi kako bi se očuvala bezbednost i stabilnost građana, a svaka politizacija problema dovela bi do dodatnih tenzija, a ne rešenja, saglasili su se danas poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić.

Fajonova je u razgovoru sa Simićem izrazila nadu da će uskoro predstavnicima Srpske liste i upravljačkom timu biti omogućen nesmetan rad na izradi statuta Zajednica srpskih opština.

Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Mustafa: Srbi nisu zainteresovani za ZSO

Ona je, kako se navodi u saopštenju Srpske liste, pozvala političke predstavnike Srba da aktivno učestvuju u radu kosovske skupštine i vlade, kako bi oživeli institucionalni život koji bez srpskih političkih predstavnika nema političku i institucionalnu cirkulaciju.

Simić je istakao da je Srpska lista snažno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i procesu nastavka pregovora između delegacija Beograda i Prištine, ali i da je veoma važno da se što pre nastavi tehnički dijalog preko kog su delegacije u prethodnom periodu pronalazile rešenja za ključne probleme srpske zajednice koja živi na Kosovu.

On je naglasio da su u Briselu već odavno definisana sva ovlašćenja i oblasti kojima će se ZSO u budućnosti baviti i da je implementacija sporazuma o njenom uspostavljanju jedina mogućnost za očuvanje i prosperitet srpskog naroda.

Simić je izrazio nadu i uverenje da Priština najiskrenije želi da omogući srpskom narodu uspostavljanje Zajednice i da očekuje jasnu percepciju Albanaca da realizacija sporazuma ne treba da bude deo problema već deo rešenja.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala