Kina prekida celokupan uvoz uglja iz Severne Koreje

© REUTERS / Kim Kyung-HoonKineska zastava na sedištu Narodne banke Kine, u Pekingu, Kina
Kineska zastava na sedištu Narodne banke Kine, u Pekingu, Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina će obustaviti celokupan uvoz uglja iz Severne Koreje 2017. godine, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine, a time će Pjongang biti lišen ključnog izvora strane valute.
Zastave Kine i SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Kina odgovara Trampu: Naš trud oko Severne Koreje očigledan

„Kina će privremeno obustaviti celokupan uvoz uglja iz Severne Koreje, i to će važiti za period do kraja godine“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva, prenosi AFP.

Obustavom uvoza, koja važi od sutra, obuhvaćen je ugalj za koji su carinski zahtevi već podneti, ali još nisu obrađeni, precizira se u saopštenju.

Odluka kineskih vlasti usledila je skoro nedelju dana nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu prekršivši time rezolucije UN.

Juče je američki državni sekretar Reks Tilerson od kineskog kolege Vang Jija zatražio da Peking „iskoristi sva raspoloživa sredstva da utiče na destabilišuće ponašanje Pjongjanga“.

Savet bezbednosti UN je uveo više sankcija Severnoj Koreji od njenog prvog nuklearnog testa 2006. godine.

Peking je svo ovo vreme je kupovao velike količine severnokorejskog uglja, čija je vrednost samo u oktobru bila 101 milion dolara, što je ključan izvor deviza za Pjongjang.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala