Američki obaveštajci skrivali od Trampa poverljive podatke

© REUTERS / Larry DowningSmenjeni rukovodilac CIE premešten na bolju poziciju
Smenjeni rukovodilac CIE premešten na bolju poziciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvestan broj agenata američke specijalne službe sakrio je od američkog predsednika Donalda Trampa poverljive obaveštajne podatke iz bojazni da bi oni mogli da budu kompromitovani i da procure u medije, javio je „Volstrit džurnal“ pozivajući se na neimenovane zvaničnike upoznate sa situacijom.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Zavera demokrata i medijska hajka protiv Trampa

U nekim slučajevima predstavnici obaveštajne službe odlučili su da ne govore Trampu o izvorima i metodama koje američke obaveštajne agencije koriste za dobijanje informacija. Među ovim podacima mogle bi da se nalaze i informacije o sredstvima pomoću kojih se vrši špijuniranje stranih država. Nije poznato koliko puta je ovakva informacija skrivana od Trampa, navodi list.

List piše da su agenti i ranije skrivali od predsednika i kongresmena slične informacije kako bi držali svoje izvore u tajnosti, ali da su davali dobijene podatke. Međutim tada odluka nije bila izazvana zabrinutošću u pouzdanost i oprez predsednika.

Ranije su neimenovani američki zvaničnici izjavili za list „Njujork tajms“ da su članovi Trampove predsedničke kampanje navodno više puta kontaktirali sa agentima ruske obaveštajne službe 2016. pre izbora u SAD. Tramp je nazvao zločinom to što su medije curile informacije o „vezama sa ruskom obaveštajnom službom“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je objavljivanje medija još jednim dokazom da se u SAD odigravaju velike unutarpolitičke igre i pregovaranje. Kremlj je, sa svoje strane, naglasio da se ovi izveštaji ne zasnivaju na činjenicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala