Ovakav NATO ne može biti ruski prijatelj

© REUTERS / Francois LenoirStalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško
Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne može da razmatra NATO kao potencijalnog partnera, sve dok se Alijansa pridržava stavova o nemogućnosti saradnje sa Rusijom, usvojenih na samitu u Varšavi, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.
Vojnici Estonije na vojnim vežbama sa saveznicima iz NATO-a - Sputnik Srbija
NATO je zastareo zbog korupcije i bezakonja

Komentarišući perspektive odnosa Rusije i NATO-a, Gruško je naglasio da „postoje takvi problemi u sferi bezbednosti koje ne mogu rešiti nijedna zemlja, niti organizacija“. Između ostalog, po njegovim rečima, ne može se samostalno rešiti situacija na Bliskom istoku, radi se ne samo o državnoj izgradnji, već i o ekonomskoj rehabilitaciji.

„Sve to, naravno, zahteva doprinos svih učesnika. Teoretski, naravno, ne može se isključiti da se u Rusiji i NATO-u mogu pojaviti objektivni interesi u tom smeru“, rekao je Gruško.

Ipak, po njegovim rečima, „dok se NATO bude pridržavao pozicija usvojenih na samitu u Varšavi, o nemogućnosti saradnje sa Rusijom, ne možemo smatrati Alijansu potencijalnim partnerom“.

Brodovi NATO-a u Crnom Moru - Sputnik Srbija
NATO pojačava prisustvo u Crnom moru

On je dodao da „NATO polazi od toga da treba podržavati dijalog. Mislim da je to povezano sa tim što su oni shvatili opasnost nepostojanja kanala komunikacije sa njim. Kada ne postoji nikakva veza između najvećih faktora koji određuju stanje bezbednosti u Evropi — NATO-a i Rusije — puno je rizika“, rekao je Gruško novinarima.

Što se tiče Crnomorskog regiona i povećanja NATO snaga, Moskva to razmatra kao još jedan korak u pravcu porasta napetosti u važnoj zoni za Rusiju.

On je obećao da će Rusija „preduzeti mere za osiguranje sopstvene bezbednosti“.

„Sve to će biti predmet pažljive analize. Mi smo već preduzeli dodatne korake za jačanje grupa na jugu. U toku je pregrupisanje naše grupe na Krimu“, reako je Gruško.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala