Asad: Mi donosimo odluke u Siriji, ne Rusija

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluke o situaciji u Siriji donose njene vlasti, a ne Rusija, ali bez podrške Rusije situacija u zemlji bila bi lošija, izjavio je predsednik Sirije Bašar el Asad u intervjuu francuskom radiju „Evropa 1“.
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na razgovorima u Moskvi - Sputnik Srbija
Lavrov: Moskva podržava napore za prekid vatre u Siriji

„Ne, predsednik Vladimir Putin ne donosi odluke u Siriji. Mi donosimo odluke. Rusija poštuje naš suverenitet. U svakoj pređenoj fazi, strateškoj ili taktičkoj, postojala je saradnja sa Sirijom. Oni nikad ništa nisu radili bez konsultacija sa nama“, istakao je Asad.

On je dodao da bi „bez pomoći Rusije situacija bila lošija“.

„Ali, koliko lošija? Niko ne zna. Ne mogu vam reći da li bi vlada opstala ili pala. Ali, sigurno je da je podrška Rusije bila presudna za slabljenje DAEŠ-a i Nusra fronta“, dodao je Asad.

Asad optužio Zapad da podržava terorizam

Sirijski predsednik optužio je zapadne zemlje da podržavaju teroriste na području Sirije.

Bašar Asad - Sputnik Srbija
I Amerika može u Siriju ako se bori protiv terorizma

Asad je rekao da teroristi „koriste pomoć zapadnih zemalja, uključujući i Francusku i Veliku Britaniju“.

„Od prvog dana sukoba Francuska je podržavala teroriste u Siriji i direktno je odgovorna za ubistva u našoj zemlji“, istakao je Asad.

O kontaktima sa francuskom obaveštajnom službom

U intervjuu za francuski radio Asad je govorio i o kontaktima Sirije sa francuskom obaveštajnom službom.

Na pitanje da li su postojali kontakti Sirije i francuske obaveštajne službe, Asad je odgovorio: „Na neki način imali smo indirektne kontakte“.

„U stvari, tokom posete francuskih parlamentaraca, među njima su bili tajni agenti. Znači, takvi kontakti postoje“, dodao je on kao odgovor na pitanje da li je imao lični kontakt sa francuskom obaveštajnom službom.

„Naravno, francuske vlasti rekle su da je to delegacija parlamentaraca. Ali to nije istina. Postoji mnogo kanala komunikacije“, dodao je Asad.

Trampov ukaz o „zaštiti od terorizma“ nije usmeren protiv Sirijaca

Sirijski predsednik ne smatra da je sporni ukaz predsednika SAD Donalda Trampa kojim se ograničava ulazak izbeglica iz nekih zemalja, uključujući Siriju, usmeren protiv Sirijaca.

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Članove bandi, narko-dilere i ostale sklanjamo odavde

„On je usmeren protiv terorista koji žele da se infiltriraju na Zapadu. I to se već dogodilo. To se dogodilo u Evropi, uglavnom u Nemačkoj“, rekao je Asad.

Po njegovom mišljenju „Trampov cilj je zabrana ulaska u zemlju za takve ljude“.

„Ono što me brine je mogućnost povratka Sirijaca u Siriju, da se ne šalju iz SAD. Ne bih želeo da vidim kako imigriraju u druge zemlje. A ono što bi me usrećilo je to da mogu da se vrate u Siriju, jer oni žele da se vrate. Pošto većina Sirijaca odlazi zbog terorizma i zbog zapadnih sankcija“, istakao je Asad.

On je dodao da namerava da „traži od predsednika SAD i zapadnih zemalja da ukinu embargo i prestanu da podržavaju teroriste“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala