Lavrov: Nadamo se obnovi dijaloga sa SAD i EU na ravnopravnoj osnovi

© Sputnik / Alexey KudenkoŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
O nastavku dijaloga sa Rusijom govori se i u SAD i EU, Moskva se nada da će ovaj stav preći u konkretne korake, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Borbe u Donbasu - Sputnik Srbija
Lavrov: Kijev želi vojno rešenje sukoba u Donbasu

„Rusija sprovodi nezavisnu i pragmatičnu spoljnu politiku, braneći nacionalne interese i razvijajući ravnopravnu saradnju sa svima onima koji pokazuju odgovarajuću spremnost. Pristup koji pokreće Rusija za rešavanje ključnih savremenih pitanja na osnovu kolektivnog delovanja, na osnovu poštovanja međunarodnog prava, prihvata sve veći broj država“, rekao je Lavrov u razgovoru sa studentima i predavačima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je dodao da će Rusija „nastaviti da promoviše pozitivan program koji gleda u budućnost u odnosu na sve partnere, uključujući SAD i Evropsku uniju“.

„O potrebi za povratkom poverenja i nastavkom dijaloga sa Rusijom danas govore i Vašington i evropske prestonice. Delimo takav stav koji će se, nadamo se, ostvariti i u praksi“, rekao je šef ruske diplomatije.

O pokušajima sabotaže Minskih sporazuma

Moskva se nada da će partneri iz „normandijskog formata“ i SAD zaustaviti pokušaje Kijeva da sabotira Minske sporazume, rekao je Lavrov.

Ukrajinski bataljon Donbas - Sputnik Srbija
Propao zapadni „Projekat Ukrajina“

„Nadamo se da će naši partneri iz ’normandijskog formata‘, kao i SAD, zaustaviti pokušaje Kijeva da sabotira sprovođenje Minskog sporazuma, jer njegove destruktivne akcije pogoršavaju unutrašnji ukrajinski sukob“, istakao je Lavrov.

On je dodao da prevrat koji je u Ukrajini izazvan spolja i koji je gurnuo zemlju u duboku krizu, predstavlja „primer neodgovornih geopolitičkih eksperimenata“. „Jedini način da se ovo prevaziđe je kompletna i stroga primena minskog paketa mera“, naglasio je ruski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala