Perom i mačem: Ruski pisci koji su ratovali (foto)

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaVojne uniforme iz 19. veka
Vojne uniforme iz 19. veka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati ruski pisac Zahar Prilepin priključio se borbama u Donbasu postavši zamenik komandira jednog bataljona u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ovo za njega nije prvi put da učestvuje u borbama, već se u sastavu specijalnih snaga borio i u ratu protiv Čečenije.

Međutim, pored Prilepina, u istoriji Rusije bilo je mnoštvo istaknutih pisaca koji su učestvovali u ratovima. 

Aleksandar Puškin

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSmatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.
Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.  - Sputnik Srbija
Smatra se da je ovim pričama Puškin pokazao šta misli o dotadašnjoj ruskoj prozi, i pokazao nameru da stvori novu rusku književnu tradiciju.

Nakon što je zaprosio Nataliju Gončarovu i od njenog oca dobio dvosmislen odgovor, isfrustrirani Puškin se 1829. godine uputio na Kavkaz, gde su se vodile borbe protiv Turaka pod komandom generala Ivana Paskeviča.

On je uspeo da se istakne u borbama, ali je po naređenju svog komandanta, koji nije želeo da na sebe preuzme odgovornost za bezbednost pisca, prebačen u Tifilis.

Vasilij Žukovski i Petar Vjazemski

© Sputnik / Alekseй Varfolomeev / Uđi u bazu fotografijaRuski pesnik Vasilij Žukovski
Ruski pesnik Vasilij Žukovski - Sputnik Srbija
Ruski pesnik Vasilij Žukovski

Stariji Puškinov prijatelj učestvovao je u ratu 1812. godine. Već kao priznati pesnik, Žukovski je pristupio ustanicima i učestvovao u borbama. Sa njim je bio i Petar Vjazemski, koji je za uspehe dobio orden Svetog Vladimira.

Oba pesnika su pisala o Borodinskoj bici, a priče Vjazemskog su ušli u osnov „Rata i mira“ Lava Tolstoja.

Lav Tolstoj

Grof Lav Tolstoj je takođe bio ratoboran. Učestvovao je u borbama na Kavkazu, zatim u odbrani Sevastopolja, zbog čega je dobio orden Svete Ane, kao i neke druge medalje.

Bio je miljenik svojih saradnika jer je pisao priče koje su svi izuzetno voleli da čitaju.

Arkadij Gajdar

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaArkadij Gajdar
Arkadij Gajdar - Sputnik Srbija
Arkadij Gajdar

Gajdar je prvi put pokušao da stigne na front još sa deset godina, ali mu to nije uspelo, samim tim nije ratovao u Prvom svetskom ratu. Međutim, kad je navršio 14, uspeo je da se upiše u redove Crvene armije.

U Drugom svetskom ratu je radio kao novinar „Komsomoljske pravde“, ali nakon što je jugozapadni front bio opkoljen, priključio se vojsci gde je pucao iz mitraljeza. Oktobra 1941. godine se našao u opsadi nemačke vojske, gde je i poginuo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala