Borba za Palmiru je borba za spasenje svetske kulturne baštine

© Wikipedia / Ulrich WaackPalmira
Palmira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borba za oslobođenje Palmire zavisi od koordinacije svih zemalja uključenih u sirijski konflikt, a to je neophodno učiniti što je moguće pre jer odugovlačenje može rezultirati potpunim uništenjem tog drevnog grada, izjavio je šef odseka za antiku i muzeje u sirijskoj Vladi Mamun Abdulkarim.

„Rat nije samo sirijski, već svetski, jer se radi o borbi za svetsku istoriju. Smatram da svi saveznici sirijske armije, uz pomoć ruske avijacije, moraju da koordinišu svoje akcije, nevezano za politička pitanja Sirije. Oslobođenje Palmire je pitanje kulture, nauke. Što pre to bude učinjeno, to će manja šteta biti po taj drevni grad“, rekao je on.

Tetrapilon (svečana kapija) u Palmiri - Sputnik Srbija
Teroristi uništili deo rimskog teatra u Palmiri

Abdulkarim je takođe rekao da je obnova tog grada i te kako moguća, te da se tim pitanjem bave sirijske službe u saradnji sa Uneskom, Rusijom, kao i sa mnogim drugom zapadnim zemljama koje su zainteresovane za očuvanje svetske kulturne baštine.

„Iako je nemoguće obnoviti sto odsto porušenih građevina, vrlo je verovatno da ćemo obnoviti makar pola od toga. Nameravamo da to učinimo i pozivamo sve zemlje koje poštuju kulturnu baštinu da se priključe tom procesu“, dodao je on.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimak na kojem se vide ruševine objekata istorijsko-arhitektonskog kompleksa drevne Palmire od strane DAEŠ-a.

Na snimku se vidi kako su teroristi uništili centralni deo drevnog rimskog teatra i kolonade tetrapilona. Podsećamo, zdanje je izgrađeno 270 godina pre nove ere.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala