„Astana 2“ priprema za pregovore o Siriji u Ženevi

© AFP 2023 / Kirill KUDRYAVTSEVRadnici pripremaju salu za konferenciju o Siriji u Astani
Radnici pripremaju salu za konferenciju o Siriji u Astani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Format pregovora o Siriji u Astani 15. i 16. februara verovatno će biti isti kao i sastanak u januaru, izjavio je ministar spoljnih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov.
Zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov - Sputnik Srbija
Moskva očekuje američku delegaciju u Astani

„Format pregovora predviđa i bilateralne i multilateralne razgovore. Mislim da će ovde biti odabran isti format kao i u januaru“, rekao je ministar.

Pregovori o Siriji održani su u Astani 23. i 24. januara. Njihov inicijator bio je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je predložio da se, pored Ženeve, u Astani stvori dodatna platforma za razgovor o sirijskom mirovnom procesu. Predlog su podržali predsednici Turske i Kazahstana.

Pregovori o Siriji u Astani, koji će se održati 15. i 16. februara predstavljaju pripremnu fazu za nastavak pregovora u Ženevi, izjavio je Abdrahmanov.

„Astanski proces predstavlja realno postojeću i istovremeno ozbiljnu, pripremnu fazu za nastavak ženevskih pregovora“, istakao je on.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Spremamo sastanak vlade i naoružane sirijske opozicije

Što se tiče učesnika na pregovorima o Siriji, u Astani će biće pet predstavnika UN, a još uvek nema informacija o učešću SAD, izjavio je Abdrahmanov.

„U ovom trenutku imam informaciju da će Ujedinjene nacije imati pet predstavnika, a još uvek nije stigla informacija o SAD“, rekao je Abdrahmanov.

Od turske strane se uskoro očekuje podatke o učešću delegacije oružane sirijske opozicije na pregovorima u Astani, dodao je on.

„Turska će, takođe, uskoro pružiti informacije o sastavu svoje delegacije, a očekujemo od turske strane informacije o učešću delegacije oružane sirijske opozicije“, rekao je kazahstanski ministar.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala