Rusija očekuje proširenje granica na Arktiku

© Sputnik / Valeria Yarmolenko Arktik
Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo za prirodne resurse i ekologiju Rusije saopštilo je da se nada da će komisija UN ove godine razmotriti zahtev Rusije za proširenje njenih granica na Arktiku.

Prema rečima ministra Sergeja Donskog, komisija UN bi trebalo krajem februara da stupi u kontakt sa ruskom delegacijom, te da bi tom prilikom trebalo da bude razmotreno mnoštvo pitanja.

Arctic Ocean. (File) - Sputnik Srbija
Moskva poziva na investiranje u ruski Arktik

„Nadam se da će stručnjaci predočiti dodatna pitanja, te da će to doprineti aktivnijem rešavanju ovog problema. U poslednje vreme Rusija je predstavila mnogo materijala, tako da se ove godine očekuje veći angažman UN“, rekao je on.

Rusija je 2001. godine saopštila da pretenduje na proširenje granica koji bi uključio kontinentalni greben Arktika, koji je izuzetno bogat energentima, ali ta inicijativa je bila odbačena zbog nedostatka informacija.

Ubrzo zatim organizovane su ekspedicije koje su ispitale teren i ustanovile da se tamo nalazi oko 4,9 milijardi tona energenata.

Potom je Rusija 2015. godine poslala zahtev UN kako bi proširila svoje granice na Arktiku zahvaljujući podvodnom grebenu Lomonosova, a prema konvenciji UN za pomorsko pravo neophodno je dokazati kontinentalnu prirodu svih geoloških struktura na dnu okeana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala