Zašto je Izetbegović odbio Najsovu pomoć za reviziju tužbe protiv Srbije

© AP Photo / Amel EmricBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je da je lično bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću još 2015. dao savete u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali je on, kako kaže, pokazao veoma malo ili skoro nimalo interesa za to.

Najs za sarajevski „Dnevni avaz“ kaže da je najpre zamoljen da pomogne u vezi sa revizijom, što je on prihvatio, a potom su pisanim putem Izetbegoviću poslati saveti još dva puta — prvo, krajem 2015, a drugo polovinom 2016.

Bivši sudija Haškog tribunala Džefri Najs - Sputnik Srbija
Džefri Najs nagovorio Bošnjake da tuže Srbiju

Međutim, kaže, ni na jedno pismo, koje su uputili on i dr Nevenka Tromp, koja je od 2000. do 2012. radila u Međunarodnom krivičnom sudu za bivši Jugoslaviju u timu Tužilaštva, nisu dobili odgovor.

Najs objašnjava da je pristao da pomogne u vezi sa zahtevom za reviziju znajući koliko je taj poziv zakasnio, ali da od toga ništa nije ispalo jer je Izetbegović „zabranio agentu BiH Sakibu Softiću da potpisuje bilo kakav ugovor sa mnom“.

A Izetbegovićev savetnik je poručio, precizira Najs, da ne bude uključen u tu priču.

„Tako se moja uloga svela na ništa značajnije od savetovanja, jer niko ne može raditi na reviziji bez mandata od države“, kaže Najs.

U ovom slučaju, navodi dalje Najs, državu predstavlja „Izetbegović kao predstavnik naroda nad kojim je vršen genocid“.

Dodik: Predsedništvo BiH treba da stavi tačku na tužbu

„Ja nisam ni u kakvom kontaktu s njim ili bilo kojim od njegovih savetnika. Ne znam dokle su stigli u pripremama, ali na osnovu onog što je meni poznato, ništa od onog što smo im dr Tromp i ja godinama savetovali nije urađeno. Ali ako Izetbegović izađe s nekim skrivenim adutom u obliku dokaza koji će otvoriti reviziju, mi ćemo biti presrećni“, rekao je Najs.

Najs se zalaže za pokretanje revizije presude jer smatra da je, kada je pravni proces u pitanju, važno iskoristiti sve mogućnosti i iscrpiti sve pravne lekove.

Najs smatra da je do 2007. godine tribunal imao samo jednu presudu za genocid, a da se od tada do danas dosta toga dogodilo, te da je, kako tvrdi, na stotine relevantnih dokumenata još nedostupno javnosti i ne mogu se koristiti za reviziju.

Te dokumente je, kaže, trebalo tražiti zvaničnim putem preko državnih institucija BiH.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala