Tramp želi veliku nagodbu sa Putinom

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp govori u Istočnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu
Predsednik SAD Donald Tramp govori u Istočnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp je odmah nakon preuzimanja dužnosti odabrao kurs ka poboljšanju odnosa sa Rusijom. Pretpostavlja se da Vašington priprema veliku nagodbu sa Moskvom, međutim, čini se da se ti planovi neće ostvariti, piše britanski list „Ekonomist“.
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa avganistanskim kolegom u Moskvi - Sputnik Srbija
Moskva i Vašington razmatraju sastanak Putina i Trampa

Prijateljstvo SAD i Rusije veoma je korisno za Donalda Trampa. Takav savez omogućio bi Vašingtonu da reši nekoliko važnih problema: na primer, da pronađe izlaz iz krize u Ukrajini, pobedi DAEŠ, postavi Iran na mesto, pa čak i da bude konkurencija Kini u borbi za dominaciju u svetu.

Ipak, međunarodni stručnjaci se slažu da je „velika nagodba“ koju je osmislio Tramp osuđena na propast. Problem je u tome što su američki i ruski strateški ciljevi faktički suprotni, smatra kolumnista „Ekonomista“.

Prva stvar koja će smetati Trampu su prijateljski odnosi Moskve sa Damaskom i Teheranom. Suviše je mala verovatnoća da Rusija ostavi istočne saveznike na cedilu zarad ponovnog pokretanja dijaloga sa SAD.

Osim toga, malo je verovatno da će se Kremlj posvađati sa Pekingom. Rusija je, nakon što joj je Zapad uveo sankcije, preorijentisala svoju spoljnu politiku na Istok i neće se u skorije vreme ponovo okrenuti Evropi i SAD.

Predsednik SAD Donald Tramp tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Detalji prvog telefonskog razgovora Putina i Trampa

Važno je napomenuti da sam Vašington lišava sebe šansi za obnavljanje odnosa sa Moskvom. Na primer, zaključivanje velike nagodbe između Trampa i Putina je ugroženo zbog širenja NATO-a na istok i razmeštanja sistema raketne odbrane u blizini ruske granice.

Podsetimo da je predsednik SAD Donald Tramp stupio na dužnost u januaru 2017. Američki lider vodi politiku koja je u velikoj meri usmerena na ograničavanje inicijativa njegovog prethodnika demokrate Baraka Obame. Isto se može reći i o odnosima sa Rusijom: Tramp je više puta izjavljivao da se nada dobrim odnosima sa Putinom i zajedničkom radu na rešavanju globalnih problema i sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala