Sankcije neće primorati severnokorejsko rukovodstvo na ustupke

© REUTERS / Kim Hong-JiPutnici na železničkoj stanici u Seulu gledaju izveštaj o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji
Putnici na železničkoj stanici u Seulu gledaju izveštaj o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dalje pooštravanje sankcija ili proširenje jednostranih mera ograničavanja raketne pretnje teško da će naterati Pjongjang da pristane na ustupke, izjavio je predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki komentarišući novo lansiranje balističke rakete.
Balističke rakete srednjeg dometa na paradi u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja lansirala raketu u pravcu Japanskog mora

„Ali naše rukovodstvo se uvek pridržavalo mišljenja da je jedini način za rešavanje nuklearnog i drugih problema na Korejskom poluostrvu nastavak političkih i diplomatskih napora sa ciljem vraćanja Severne Koreje za šestostrani pregovarački sto“, zaključio je on.

Slucki je rekao da je ponašanje Severne Koreje, koja je ispalila balističku raketu u Japansko more, „definitivno izazov“ i pozvao druge zemlje da pojačaju svoj rad na smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu.

On je dodao da veruje da je saradnja SAD i Rusije u tom pitanju moguća, koliko god, kako je rekao, to trenutno „izgledalo utopistički“.

Čovek u Seulu gleda izveštaj o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Abe: Lansiranje severnokorejske rakete neprihvatljivo

„Lansiranje balističke rakete je definitivno izazov. Takvi postupci su u suprotnosti sa odlukama Saveta bezbednosti UN, a posebno poslednje rezolucije usvojene u novembru prošle godine i, naravno, komplikuju situaciju u regionu. Nepredvidivi postupci Pjongjanga izazivaju nove tenzije u blizini granica Rusije što, naravno, ne može da ne izaziva zabrinutost“, istakao je Slucki.

Severna Koreja je rano jutros ispalila balističku raketu u Japansko more, što je prvi put otkad je Donald Tramp na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala