Panika u SAD: Rupa na najvišoj brani sve šira (foto, video)

© AP Photo / Rich PedroncelliBrana Orovil, SAD
Brana Orovil, SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na prelivniku brane „Orovil“, koja je sa 230 metara najviša u SAD, pojavila se ogromna rupa koja se i dalje širi, navodi Ej-Bi-Si njuz.

Nadležni tvrde da nema opasnosti po građane koji žive u blizini brane.

Ranije ove nedelje na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru), otvorila se rupa koja je dugačka osamdeset, široka pedeset i duboka deset metara.

​Inženjeri su iznenađeni njenom pojavom i dalje ne znaju što je uzrok urušavanja dela prelivnika, ali im je jasno da će rasti sve dok se ne spoji sa rečnim koritom reke Pero. 

© AP Photo / Rich PedroncelliRupa je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.
Rupa je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara. - Sputnik Srbija
Rupa je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Budući da zbog velikih voda nema izbora, Odsek za vodene resurse Kalifornije nastavio je da ispušta vodu preko oštećenog prelivnika, ali je i obezbedio lokalno stanovništvo — 16.000 stanovnika gradića Orovil nije u opasnosti, prenosi RTS.

„Opstanak brane nije narušen ni na koji način, zato što je problem u prelivniku, a ne u brani“, istakao je portparol Odseka, Erik Si.

Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

© AP Photo / Rich PedroncelliBrana Orovil, SAD
Brana Orovil, SAD - Sputnik Srbija
Brana Orovil, SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala