Tramp o novim merama: Veoma brzo ćete videti nešto

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp i Šinzo Abe
Donald Tramp i Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su spremne da štite sve teritorije pod administrativnom kontrolom Japana, među kojima su i sporna ostrva, izjavio je američki predsednik Donald Tramp nakon susreta s japanskim premijerom Šinzom Abeom.
Predsednik SAD Donald Tramp  telefonira - Sputnik Srbija
Apelacioni sud odbio uredbu, Tramp: Vidimo se na sudu

Američki državni sekretar Reks Tilerson potvrdio je ranije da nova administracija u Vašingtonu namerava da ispunjava obaveze u vezi sa zaštitom Japana, koja obuhvata i ostrva u Istočnokineskom moru. Japan je u sporu sa Kinom oko tih ostrva.

Tilerson je naglasio da je taj arhipelag „pod jurisdikcijom Japana“ i da „za njega važi peti član Sporazuma o uzajamnoj saradnji i garancijama bezbednosti“ SAD i Japana.

Japanski premijer Šinzo Abe je nakon sastanka sa Trampom istakao da će se Amerika i Japan suprotstaviti svakom pokušaju da se na silu promeni status kvo u Azijsko-pacifičkom regionu i dodao da je tokom razgovora potvrđena obostrana spremnost da se poštuje bilateralni sporazum o uzajamnoj zaštiti.

Donald Tramp je, međutim, istakao da Vašington i Peking mogu da izglade odnose i da su već na putu ka tome.

Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Tramp Si Đinpingu: Poštovaću „celovitost Kine“

„Kao što većina vas zna, juče sam imao veoma, veoma dobar razgovor sa kineskim predsednikom. To je bio veoma topao razgovor. Na putu smo ka tome da se dobro razumemo. Mislim da će to doneti i veliku korist Japanu“, rekao je Tramp. 

Bela kuća je ranije saopštila da je u četvrtak kasno uveče održan „veoma dug telefonski razgovor“ predsednika SAD i Kine, koji je, kako je navedeno, bio izuzetno srdačan. Tokom razgovora sa Si Đinpingom Tramp se složio da poštuje „politiku jedne Kine“. 

Nove mere bezbednosti u Americi

Američki predsednik je obećao da će već sledeće sedmice predstaviti nove mere koje će doprineti poboljšanju nacionalne bezbednosti, ali nije precizirao o čemu je reč. 

„Nešto ćemo činiti veoma brzo, to se tiče dodatne bezbednosti naše zemlje, videćete to u jednom trenutku sledeće sedmice“, rekao je Tramp. 

On je, takođe, rekao da veruje da će njegov ukaz o imigraciji, čiju je realizaciju obustavio Apelacioni sud SAD, ipak stupiti na snagu. 

Predsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka u Beloj kući u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Tramp: Amerika „zaglibila u sukobe“ zbog takvih kao što je Mekejn

Američki predsednik je ranije potpisao ukaz „O zaštiti zemlje od ulaska inostranih terorista“ kojim se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana i obustavlja prijem izbeglica na 120 dana, uz zabranu na neodređeno vreme prijema izbeglica iz Sirije. 

Apelacioni sud u SAD je proglasio zakonitom zabranu realizovanja imigracionog ukaza predsednika. Sud je saopštio da državni interesi mogu da budu u suprotnosti sa interesima nacionalne bezbednosti. Sam Tramp je obećao da će osporiti tu sudsku odluku. 

Ministarstvo pravde SAD u ovom trenutku razmatra odluku Apelacionog suda iz San Franciska, koji je ostavio na snazi zabranu realizacije Trampovog imigracionog ukaza. 

Eksperti ne isključuju mogućnost da slučaj stigne do Vrhovnog suda SAD koji igra važnu ulogu u političkom životu SAD i neretko stavlja tačku na sporove koji uznemiravaju javnost. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala