Makedonija: Formiranje vlade još pod znakom pitanja

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIMakedonske zastave
Makedonske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brzo formiranje nove vlade je u interesu države i njenih građana, koji kao i Evropska unija očekuju hitno usvajanje neophodnih reformi, izjavio je večeras lider SDSM-a Zoran Zaev, posle sastanka sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom. On je kazao da je ta stranka posvećena reformama.

„SDSM daje sve od sebe kako bi završila proces prikupljanja potpisa i kako bi pokrenula pregovore o formiranju vlade“, rekao je Zaev i apelovao na novinare da pitaju lidera albanske stranke DUI Ali Ahmetija o njihovim zahtevima po pitanju otvaranja pregovora o formiranju vlade, prenela je MIA.

Zaev je kazao da pretpostavlja šta DUI očekuje u pisanoj formi i najavio da će ta stranka, ako dobije mandat za formiranje Vlade, predstaviti stav o platformi albanskih parlamentarnih stranaka.

Lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti se takođe sastao sa evropskim komesarom, a nakon sastanka kazao je da je državi potrebno rešenje koje će garantovati stabilnost i ojačati mir, međuetničke odnose, implementaciju neophodnih reformi i osigurati vladavinu prava.

Politički skup u Skoplju - Sputnik Srbija
Makedonija: Počela trka za prikupljanje najmanje 61 potpisa

On je dodao i da je Hanu predstavio svih pet opcija koje traži ta stranka u vezi sa okončanjem političke krize u Makedoniji i dodao da je o sa VMRO–DPMNE razgovarao o koalicionom sporazumom, dok su pregovori sa SDSM-om još u toku.

U vezi sa mogućnošću da se postigne sporazum sa bilo kojom strankom, Ahmeti je kazao da DUI očekuje pisanu ponudu od SDSM-a, o kojoj bi se razgovaralo na sednici predsedništva te stranke i dodao da ne postoji krajnji rok za donošenje odluke, koja zahteva detaljnu analizu s obzirom na važnost za državu.

Govoreći o platformi, Ahmeti je kazao da je to više zajedničko saopštenje albanskih parlamentarnih stranaka koje su poverile DUI da pregovara o formiranju nove vlade u njihovo ime, a da ga jedino nije potpisao lider DPA Menduh Tači.

Sa druge strane lider DPA Menduh Tači rekao je novinarima da je ubeđen da su lideri VMRO–DPMNE i DUI Nikola Grueski i Ali Ahmeti već postigli dogovor o formiranju vlade, ali i da bi bilo dobro da svima kažu šta taj dogovor sadrži.

Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Vladajući VMRO-DPMNE isključen iz pregovora

On je nakon sastanka sa Hanom kazao da je jedan od razloga zašto se sastao sa njim bila i činjenica da Albanci u Makedoniji nemaju opozicionu partiju koja će ih predstavljati, dok su sve ostale postale članice neke vladine strukture.

Prema njegovim rečima, DPA neće nikada biti deo vlade u kojoj je DUI.

Generalni sekretar pokreta „Besa“ Afrim Gaši rekao je da je Han došao u Makedoniju kako bi pomogao da se razreši kriza i nađe rešenje.

„’Besa‘ je dala podršku SDSM.u da dobije mandat i formira novu vladu. Ali formiranje vlade je deo jednog drugog pregovaračkog procesa“ i dodao da neće biti deo vlade ukoliko je nešto u tom pregovaračkom procesu protivno principima tog pokreta.

Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi. - Sputnik Srbija
Moskva: Makedonija je pod stranim uticajem

On je dodao i da „Besa“ neće dati podršku pojedincima koji su pod istragom javnosti ili Specijalnog tužilaštva.

Komesar EU za proširenje Johanes Han razgovarao je u Skoplju sa predstavnicima političkih stranaka o političkoj krizi u toj zemlji, nastaloj nakon neuspešnog pokušaja formiranja nove vlade.

Vanredni parlamentarni izbori održani su u Makedoniji 11. decembra i na njima je VMRO-DPMNE, osvojila 51 poslanički mandat, SDSM 49 a DUI 10 mandata.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala