Muhika: Američki protekcionizam će skupo koštati čovečanstvo

© AP Photo / Matilde CampodonicoBivši predsednik Urugvaja Hose Muhika
Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik mundo komentarisao je novu protekcionističku strategiju SAD.

„Činjenica je da SAD žele da ograniče slobodnu trgovinu dok se Peking zalaže za zaštitu otvorenih tržišta. Smatram da ništa nije slučajno i da je to rezultat globalizacije, koju su promovisale međunarodne finansijske strukture, transnacionalne korporacije i određeni mediji“, rekao je Muhika za Sputnjik mundo.

Hose Muhika - Sputnik Srbija
Muhika: Osećam se kao brat Isusa Hrista (video)

„Težnja ka što većem bogatstvu stvorila je konzumerističko društvo, ali bogataši su ignorisali interese predstavnika srednje klase razvijenih zemalja. Ono što se trenutno događa je odgovor srednje klase, ona sad daje vlast ljudima koji realizuju ovakve projekte, koji su kao iz prošlosti“, kaže Muhika.

Prema njegovim rečima, srednja klasa odgovara tako što „podržava nacionalizam koji je maskiran u protekcionizam“, što je rezultat razočaranja i stagnacije. Čovečanstvo će platiti veliku cenu zbog toga, smatra Muhika. 

„Osnovno je pitanje koliko je opasno rasplamsavanje trgovinskog rata i da li će to dovesti do krize svetskog tržišta. Radi se o američkoj težnji ka autarkiji, odnosno izolaciji. Nisam siguran da će taj proces trajati dugo, ali to će svakako biti veliki šok za svetsku ekonomiju“, ističe on.

Muhika smatra da će se zemlje koje su do sada imale jake trgovinske veze sa SAD, poput Meksika, okrenuti svojim južnim susedima. Prema njegovom mišljenju, najavljeni protekcionizam SAD je dobra prilika za sklapanje regionalnih trgovinskih sporazuma u Latinskoj Americi, kao i za razvoj odnosa sa Evropom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala