Rusija ne vidi razlog za trku u naoružanju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva može da odgovori na moguću eskalaciju u Evropi, uključujući i na vojno-tehnički način, ali to ne znači povratak u trku u naoružanju, izjavio je za Sputnjik direktor Departmana za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva inostranih poslova Rusije Mihail Uljanov.
Antiraketni sistem Antej-2500 (levo) i antiraketni sistem Buk M2E  na vojnom forumu Armija-2016 - Sputnik Srbija
KVIZ: Da li dobro poznajete rusko naoružanje?

„Nisam siguran da će doći do eskalacije“, odgovorio je Uljanov na pitanje da li se slaže sa prognozama da su SAD i Rusija osuđene na još jednu spiralu trke u naoružanju u Evropi, jer Vašington neće prekinuti planove o raspoređivanju evropskog PRO.

„Prirodno, mi ćemo naći način da reagujemo na nepovoljni razvoj događaja po nas, a reakcija može biti dvojaka: ili diplomatska, međutim, diplomatija ovde, nažalost, za sada ne daje rezultata, ili će to biti vojno-tehnički odgovor. Na njemu ruska vojska intenzivno radi i postoji napredak. Međutim, nije sigurno da će se to preliti u trku u naoružanju“, objasnio je diplomata.

Prema njegovim rečima, „stabilnost na ovaj ili onaj način može biti sačuvana, ali sama verovatnoća njenog potkopavanja je, naravno, negativna stvar“.

„Tim pre što naši zapadni partneri ne mogu ubedljivo da objasne potrebu stvaranja PRO. Pozivanja na Iran shvatamo samo kao izgovor. To se dobro vidi na primeru zaključivanja sporazuma o rešavanju situacije oko iranskog nuklearnog programa, nakon čega se u planu izgradnje globalnog PRO nije ništa promenilo“, dodao je Uljanov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala