Gradonačelnik Ankare okrivio guleniste za zemljotres u Turskoj

© AFP 2023 / Richter magnitude scaleZemljotres
Zemljotres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bez šale, gradonačelnik Ankare tvrdi da su zemljotres koji je nedavno pogodio severozapad Turske izazvali sledbenici propovednika Fetulaha Gulena, koji je okrivljen za organizaciju državnog udara prošlog jula.
Zemljotres - Sputnik Srbija
Jak zemljotres na Lezbosu i egejskoj obali Turske

Moguće je da su zemljotres, koji je nedavno pogodio severozapadnu tursku provinciju Čanakale, izazvale pristalice islamskog propovednika Fetulaha Gulena, izjavio je gradonačelnik turske prestonice Ankare Melih Gokček.

„Oni (gulenisti) pokušavaju da napadnu Tursku izazivanjem zemljotresa u blizini Istanbula. Neki bi mogli da mi se smeju, ali sam zabrinut zbog toga. Sve podmornice i brodovi sa ozbiljnom opremom u Marmari i Dardanelima u blizini Istanbula treba staviti pod kontrolu“, napisao je Gokček na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da je brod u blizini Čanakalea navodno vršio seizmološka ispitivanja i potrebno je da se utvrdi koji je to brod i kojoj zemlji pripada. Gokček je rekao je da je zabrinut zbog mogućeg zemljotresa koji se može izazvati veštački i pozvao na javnu istragu o tome.

Specijalna policija Turske - Sputnik Srbija
Turska: Posle puča privedeno 15.000 ljudi, najviše vojnika

Više od sto kuća uništeno je u ponedeljak kada je zemljotres jačine 5,2 stepena pogodio severozapadnu tursku provinciju Čanakale. Najmanje pet osoba je povređeno u ovoj prirodnoj katastrofi. Ranije danas, zemljotres iste jačine ponovo je pogodio zapadnu obalu Turske.

Vojska je u julu 2016. pokušala da zbaci vladu, ali su puč sledećeg dana sprečile državne snage. Vlasti su optužile Gulena i njegove sledbenike za organizaciju pokušaja državnog udara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala