Šef kineske diplomatije: Niko ne bi pobedio u sukobu Kine i Amerike

© AP Photo / Ng Han GuanVang Ji
Vang Ji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz sukoba Kine i SAD niko ne bi izašao kao pobednik, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Đi, javlja Rojters, uz ocenu da on nastoji da ublaži tenzije između dve zemlje koje su se pojačale nakon izbora Donalda Trampa za američkog predsednika.
Glavna pretnja za SAD nije Rusija, već Kina

Vang je, posle sastanka sa australijskom koleginicom Džulijom Bišop u prestonici Australije, istakao da je Kina posvećena miru.

„Ne može biti sukoba između Kine i SAD, jer će obe strane izgubiti, a nijedna od te dve strane to sebi ne može da dozvoli“, rekao je šef kineske diplomatije novinarima u Kanberi.

On je, međutim, pozvao globalne lidere da odbace protekcionizam, koji je Tramp podržao svojim ekonomskim planovima u kojima Ameriku stavlja na prvo mesto.

„Važno je snažno se posvetiti otvorenoj svetskoj ekonomiji. Važno je voditi ekonomsku globalizaciju ka većoj inkluzivnosti i široj zajedničkoj koristi na održiviji način“, naglasio je Vang.

Odnosi između Kine i SAD pogoršali su se nakon što je Tramp u decembru uznemirio Peking svojim telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Caj Ingven i pretnjama nametanjem tarifa na robu uvezenu iz Kine, podseća britanska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala