Vučić o podeli Kosova: Ustav sve govori

© Tanjug / TANJA VALICPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom predloga američkog republikanskog kongresmena Dejne Rorabahera o razmeni teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije da je to samo pokušaj traženja drugih rešenja, ali da Srbija ima svoj ustav koji jasno govori o integritetu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da misli da je Rorabaher blizak albanskom lobiju.

„Mislim da su to pokušaji za traženje drugih rešenja, što ne bih komentarisao. Mi imamo svoj Ustav koji jasno govori o integritetu“, poručio je Vučić.

Dogovor o zidu isti kao 8. decembra

Vučić je izjavio da je o zidu u Kosovskoj Mitrovici postignut isti dogovor 8. decembra kao ovaj koji je sada primenjen.

Balkan i uticaj SAD - Sputnik Srbija
Rorabaher Nikoliću predložio razmenu teritorija

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da sutra počinje izgradnja kompleksa sa svim detaljima koji su potrebni Srbima u severnoj Mitrovici, a u skladu sa dogovorom, te istakao da su Srbi dobili šta su želeli i da je sačuvan mir.

On je, međutim, istakao da je taj dogovor postignut još 8. decembra i da je isto to dogovoreno i u Briselu, dodajući da „ne zna šta su želeli da urade u narednim danima“.

„Ne mogu to da razumem i još se pitam o čemu se radi i da li je neko hteo nešto drugo da uradi“, rekao je Vučić.

On je poručio pojedincima koji govore da su Srbi popustljivi da bi voleo da svoje junaštvo pokažu na delu, umesto što ne znaju ime nijednog sela na Kosovu.

„Sačuvali smo mir, a Srbi imaju sve što su želeli, zaštitu u Ulici kralja Petra. Ali me buni i čudi što nisam dobio odgovore, zašto to one večeri u Briselu nije završeno kad je u potpunosti sve isto“, rekao je Vučić.

Dodao je da su Albanci želeli da isključe Beograd.

Idejno rešenje - pogleda sa mosta u severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Sputnjik saznaje: Ovako će izgledati novi zid u Severnoj Mitrovici (foto)

„Jeste li zato podmićivali srpske poslanike i hteli da ih odvojite od Beograda. Ne preporučujem tu rabotu, jer nećete moći da pobedite u tome“, rekao je Vučić.

On je dodao da još nije čuo ko je odgovoran za kršenje dogovorenih pravila u Briselu, ističući da Srbija svakako nije kriva, te dodao da još čeka da mu neko u EU kaže da je bilo šta slagao kad je govorio o dešavanjima posle sastanka u Briselu.

Ponavlja i da od Albanaca ne očekuje ništa, osim da dočekaju sledeću priliku, te da je za Srbiju važno da se sačuva mir i stabilnost.

„Oni hoće da naprave Zajednicu srpskih opština kao nevladinu organizaciju koja će da pušta gramofonske ploče. Zato su hteli da izbace Beograd i da izvrgnu ruglu sve što je postignuto pre četiri godine“, naveo je Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala