EU spremna na saradnju sa Rusijom oko Libije

© AFP 2023 / Thierry CharlierŠefica evropske diplomatije Federika Mogerini
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi zajedničkim naporima objedinile Libiju, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i najavila da će sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim sastanak na tu temu biti održan naredne sedmice.

„Detaljno smo diskutovali o tome kako da ujedinimo komandanta libijske vojske maršala Halifu Haftara i  šefa vlade nacionalnog jedinstva Fajeza el Saradža, a to ćemo nastaviti i naredne nedelje“, rekla je ona.

Tripoli, Libija - Sputnik Srbija
Libija spremna da podrži inicijativu Rusije za dijalog u zemlji

Mogerinijeva je ocenila da EU u potpunosti podržava rad premijera Saradža i predsednički savet, a spremna je i da podrži libijski proces koji je zasnovan na međunarodnom pravu prema sistemu UN, što bi moglo da dovede do ujedinjenja zemlje.

„Ukoliko uspemo da ostvarimo saradnju i sa Rusijom, to će biti izuzetno pozitivno, iako je neophodno dogovoriti se do koje mere je ta saradnja moguća“, dodala je ona.

Mogerinijeva je rekla i da je sa Lavrovim postignuta saglasnost za saradnju na pitanju Sirije, iako nije precizirala u kakvom obliku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala