Da li su potapajući stubići ustupak za ZSO

Pratite nas
Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija uvek drži reč i da će Beograd ispuniti sve dogovore iz dijaloga, ali da nije optimista da će to učiniti i prištinska strana posebno kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, kao i da je sporazum o mostu mogao da bude postignut pre tri dana.

Ministar je za RTS rekao da su Vlada Srbije i Srbi sa KiM još jednom održali svoju reč, a da nema nijednog opravdanja, kao što ga nije bilo ni prethodne četiri godine, da se ne radi na formiranju ZSO.

„Videćemo šta će doneti vreme ispred nas, ali moram reći da nisam optimista. Prištinska strana nam ne daje nimalo prostora za optimizam. Uostalom, ZSO je već dogovorena, ispregovarana, most i bilo šta drugo nemaju veze sa tim“, zaključio je Vulin.

Upitan da je rešenjem o uklanjanju potpornog zida prevaziđena simbolika i da li će to biti dovoljno da se konačno otvori pitanje ZSO, Vulin kaže da ni u tom slučaju nije optimista.

Umesto zida potapajući stubići na daljinski (video)

„Da bih bio, morao bih da čujem Evropsku komisiju koja je izašla i rekla — biće upravo tako“, rekao je Vulin.

On je ponovio da je optimista kada je u pitanju sve ono što zavisi od Vlade Srbije i Srba na KiM i „da ćemo održati našu reč“, ističući da je svaki put kada je premijer Aleksandar Vučić dao reč, to bilo sprovedeno.

„U dan, u sat, u minut kako je rečeno i to zna cela Evropa. Kada govorite o Srbiji, svi kažu da Srbija uvek drži reč“, rekao je Vulin gostujući na RTS-u.

Ističe da nije optimista kada su u pitanju prištinske vlasti, jer je sporazum o mostu mogao da bude postignut pre tri dana, kada su predsednik Tomislav Nikolić i premijer Vučić doslovce ponudili ono što je sada prihvaćeno.

Idejno rešenje - pogleda sa mosta u severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Sputnjik saznaje: Ovako će izgledati novi zid u Severnoj Mitrovici (foto)

„Ali u ta tri dana trebalo je pokazati da Vlada Srbije ne kontroliše situaciju, da je to zapravo unutrašnje pitanje takozvane države Kosovo i da Srbi sa tim suštinski nemaju ništa“, ocenio je ministar.

Kako je istakao, reakcijom Vučića, njegovim dolaskom u Rašku, okupljanjem svih Srba pod jednu zastavu na jednom mestu, pokazalo se da se bez Srbije, Vlade i Srba sa KiM ne mogu rešavati takvi problemi.

„Srbi imaju ključ od mosta, na most se ulazi kada Srbi odluče da se preko njega pređe i tako se ulazi u Kosovsku Mitrovicu“, rekao je Vulin.

On je podvukao da je sve ovo politika simbola, te da se sve radi da Zajednica srpskih opština ne bi bila stavljena na dnevni red.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala