Prema pisanju lista „Soar“, stručnjaci kompanije „AB In bev“ su nakon višegodišnjeg istraživanja patentirali i realizovali inovativnu metodu pravljenja piva koja omogućava proizvodnju sto odsto bezalkoholnog svetlog piva kategorije „pils“, čiji ukus po kvalitetu ne zaostaje za originalnim penastim pićem.
Trenutno, procenat alkohola u takozvanom „bezalkoholnom pivu“ iznosi od 0,5 do 1,2 odsto, a ukus se razlikuje od originalnog, ističu belgijski proizvođači.
Besplatna degustacija milion boca piva inovativne proizvodnje biće održana u belgijskom lancu prodavnica narednih nedelja, piše list.
Belgijanci su ponosni na činjenicu da se u tom kraljevstvu proizvodi oko 450 sorti brendiranih piva, od kojih svake godine stručnjaci mnoge prepoznaju kao najbolje na svetu.
U Belgiji pored tradicionalnih „pils“ piva postoji široka paleta proizvoda proizvedenih u opatijama, kao i onih koje proizvode monasi-trapisti — jedinstvena vrsta piva „gez“ koje se fermentira na otvorenom zbog delovanja mikroorganizama. Belgijanci takođe vole i različite vrste voćnog piva, pre svega poznati „krik“ (od višnje) pivo-šampanjac, pa čak i „kafeno“ pivo.
Zanimljivo je da sve vrste firmiranih belgijskih piva imaju sopstvenu kriglu.