Bukurešt „gori“: 250.000 Rumuna opet na nogama (video, foto)

© REUTERS / INQUAM PHOTOSProtesti u Rumuniji
Protesti u Rumuniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Masovni protesti održani su i u četvrtak u Bukureštu i dvadesetak gradova u Rumuniji gde se, drugi dan zaredom, okupilo na hiljade građana koji traže ostavku Vlade zbog donošenja uredbe kojom se dekriminalizuju neki slučajevi korupcije.

Rojters navodi da je oko 250.000 ljudi izašlo na ulice rumunskih gradova, što je otprilike isti broj demonstranata kao i u sredu.

Prema procenama policije, oko 80.000 osoba okupilo se ispred sedišta Vlade, na glavnom trgu u Bukureštu.

Datalj sa protesta u Bukureštu, 01.02. 2017.Rumunija - Sputnik Srbija
Da li sporna uredba obara Vladu Rumunije?

Kako je javio izveštač B92 iz Bukurešta, demonstranti su se razišli, a jučerašnji protesti su protekli mirno.

Oni, međutim, najavljuju da će na ulicama biti i narednih dana i da ne odustaju.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu juče je rekao da Vlada neće povući spornu uredbu, dok je predsednik Klaus Johanis najavio da će uredbu izneti pred Ustavni sud.

Taj sud je poslednja institucija koja bi mogla da zaustavi zakon vladajućih socijaldemokrata, čiji lider Liviju Dragna je među osuđenima za korupciju.

Ministar pravde Florin Jordake, koji je doneo spornu uredbu o korupciji, privremeno je predao dužnost svom zameniku do 7. februara, preneo je Rojters pozivajući se na rumunsku novinsku agenciju.

​SAD, Nemačka, Kanada, Finska, Holandija i Francuska su u saopštenju navele da je Vlada Rumunije podrila „napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije u poslednjih 10 godina“.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans pozvao je Vladu Rumunije da „hitno preispita“ uredbu, upozorivši da bi njeno eventualno usvajanje moglo da utiče na sredstva EU koja Rumunija dobija, prenosi AP.

​Uredba Vlade, doneta pre dva dana, koja podrazumeva i nacrt zakona o pomilovanju osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.

Uredba omogućava dekriminalizaciju prekršaja u vezi sa zloupotrebom vlasti, kada iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala