Čipovana ajkula preplivala pola sveta

Pratite nas
Profesor Mahmud Šivži iz istraživačkog instituta „Gaj Harvi“, koji pripada Jugoistočnom univerzitetu „Nova“ sa Floride, rekao je da je jedna od ajkula iz roda kučak (Isurus oxyrinchus) koju prate, pokazala neverovatnu izdržljivost i brzinu.

Prema podacima sa uređaja za praćenje preko dži-pi-esa, ajkula koju su obeležili morski biolozi za godinu i osam meseci preplivala je 21.000 kilometara, što predstavlja više od polovine puta oko zemljine kugle po ekvatoru, javlja „Foks njuz“.

Kako kaže profesor, ajkula ga je podsetila na zeca iz reklame za baterije i akumulatore „Enerdžajzer“ jer se kretala sve vreme, dok su se, istovremeno, ostale ajkule kretale mnogo manje. Mužjaka ajkule sa nadimkom Hels Bej počeli su da prate 2015. godine blizu obala Oušan Sitija u državi Merilend. 

Tiger Shark vs. Hammerhead Shark - Sputnik Srbija
Borba titana: Tigrasta ajkula protiv čekićare

U prvoj polovini svog puta, mužjak ajkule je krenuo na sever duž Istočne obale, a zatim se vratio skoro do polazne tačke. Prema istraživačima, celu 2016. godinu proveo je nedaleko od obala Merilenda, povremeno odlazeći sve dalje ka Atlantiku. Pritom je svaki dan prelazio sve dužu razdaljinu, mnogo dužu nego ostale ajkule iz jata. Putanja koju je Hels Bej prelazio pomoći će naučnicima da bolje razumeju ponašanje ovih životinja.

U decembru 2016. godine otkriveno je da je još jedna ajkula, koju su ulovili ribari nedaleko od obala Južne Karoline, nosila dži-pi-es uređaj koji su joj takođe postavili naučnici sa  univerziteta „Nova“ na Floridi, kako bi pratili njenu putanju. Pokazalo se da je, od momenta postavljanja uređaja 2015. godine, ova ajkula prešla više od 13 i po hiljada kilometara.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala