Ruske železnice: Dve-tri firme u užem izboru za kupovinu

© SputnikMansurbek Sultanov u studiju Radio Sputnjika
Mansurbek Sultanov u studiju Radio Sputnjika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi zamenik direktora kompanije RŽD internešenel Mansurbek Sultanov potvrdio je za Sputnjik nameru te kompanije da u Srbiji kupi preduzeće koje bi se bavilo održavanjem pruga u Srbiji. Odluka o tome koja će to biti firma biće saopštena u narednih par meseci, rekao je Sultanov.

Neophodno je, ističe Sultanov, da održavanje pruga bude u skladu sa pravilnicima u Srbiji, ali i sa evropskim pravilima jer su u pitanju međunarodni evropski koridori koje RŽD internešenel rekonstruiše u Srbiji.

Putnici ulaze u voz na relaciji Moskva-Vladivostok - Sputnik Srbija
Ruske železnice kupuju udeo srpske kompanije

„Nekoliko firmi smo već istraživali što se tiče referenci, kapaciteta, resursa i inženjera, a u užem izboru ostale su dve-tri firme. Nadam se da će u toku prve polovine godine biti doneta odluka, te da će u roku šest meseci ta procedura biti i završena“, precizirao je sagovornik Sputnjika.

On nije mogao da otkrije o kojim je firmama reč, napominjući da je jedan od kriterijuma koji se podrazumeva da kompanija ima odgovarajuću licencu i sertifikate u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije. Na pitanje kada će moći da saopšti naziv kompanije za koju se RŽD internešenel odlučio odgovara:

„Nadam se u narednih nekoliko meseci. Imamo unutrašnje korporativne procedure. Posle tih procedura to bi moglo da bude završeno.“

Sultanov dodaje da je ZGOP, koji se pominjao u medijima, već promenio vlasnika i da je Vlada Srbije donela o tome odgovarajuću odluku.

Ruske železnice uštedele Srbiji šest miliona dolara

Sultanov takođe ističe da RŽD internešenel još nije doneo odluku o biznis i finansijskom modelu realizacije ovog projekta, ali da će to svakako biti u vidu saradnje sa srpskim partnerima.

„To će biti srpsko preduzeće, a kad odredimo biznis model, saopštićemo javnosti“, napominje zvaničnik ruske kompanije.

Upitan da li bi model mogao da bude pola-pola, budući da je prvi potpredsednik kompanije Aleksandar Mišarin nagovestio da bi deo mogao biti ostavljen srpskim partnerima, Sultanov kaže:

„Nije u pitanju samo održavanje pruge. U pitanju je činjenica da smo u Srbiji ostvarili takav kapacitet da imamo mnogo mehanizacije, imamo ljude, kadrove, trenirane podizvođače koji već znaju kakvom brzinom i kvalitetom radimo i šta zahtevamo. Vidite i našu saradnju sa Ministarstvom za infrastrukturu i Železnicama Srbije, koja je već dala velike rezultate — uštedeli smo novac, pustili prugu mnogo pre ugovorenih rokova, nabavili 27 dizel motornih garnitura, isto pre rokova. Ne pričamo samo o održavanju pruga, održavanje je samo deo te priče, ali mi bismo želeli da ovde bude neka baza, da srpski ljudi i srpska preduzeća mogu da ove delatnosti kojima se mi bavimo rade i u Srbiji, kao i u drugim zemljama. Održavanje pruge jeste jedna od osnovnih delatnosti, ali su to i klasični tenderi u Srbiji i van nje.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala