Nikolić: Priština da omogući formiranje ZSO

Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je Karli Robin Herši, novoj koordinatorki UN u Srbiji, da je na Prištinu red da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom i omogući formiranje ZSO, kao i da je Beograd odlučan da očuva stabilnost.

Nikolić je, primajući akreditivno pismo koordinatorke Herši, istakao da je Srbija posvećena saradnji sa UN i da je izbor novog generalnog sekretara svetske organizacije dodatni podstrek u radu svim agencijama koje deluju pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Tomislav Nikolić, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu. - Sputnik Srbija
Mogerinijeva: Konstruktivna diskusija Beograda i Prištine

On je zahvalio na pomoći koju su UN pružale Srbiji tokom prethodnih godina, a pogotovo tokom poplava 2014. godine.

Govoreći o problemu Kosova i Metohije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija odlučna da sačuva stabilnost i da ne dozvoli da dođe do bilo kakvih novih sukoba.

Takođe, predsednik Nikolić je istakao da je sada red na privremenu administraciju u Prištini da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom, a pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

On je zamerio što se privremena administracija iz Prištine na skupovima koje organizuju Ujedinjene nacije predstavlja samostalno, a ne u okviru delegacija različitih agencija UN.

Đurić i Vučić sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije - Sputnik Srbija
Hitan sastanak Vučića sa Srbima sa KiM

Koordinatorka Herši je zahvalila predsedniku Nikoliću na srdačnom prijemu i istakla rešenost da se u svom radu fokusira na one oblasti koje se saradnjom sa Srbijom pokažu kao najbitnije.

Ona je rekla da u našoj zemlji radi oko 20 agencija Ujedinjenih nacija koje pokrivaju široki dijapazon aktivnosti, uključujući i humanitarni rad.

Ujedinjene nacije su ovde da bi pomogle Srbiji i zato će raditi zajedno sa srpskom državom, kako bi se unapredili uslovi u kojima građani Srbije žive, rekla je koordinatorka Herši, saopštila je pres-služba predsednika Republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala