Tači uoči Brisela očekuje smanjenje tenzija

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas, uoči nove runde dijaloga u Briselu, da očekuje dalje smanjenje tenzija između Beograda i Prištine, kao i da će nastavak dijaloga rezultirati pomirenjem i saradnjom.

„Očekujem smanjenje tenzija. Očekujem nastavak dijaloga i nastavak posvećenosti normalizaciji odnosa, pomirenju i saradnji, kao i dobre susedske odnose“, naveo je Tači za za servis radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Premijeri i predsednici Srbije i Kosova sastaće se danas na novoj rundi dijaloga u Briselu.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem - Sputnik Srbija
Tači nosi u Brisel papir o priznanju Kosova

EU kao posrednik u dijalogu očekuje razgovor o otvorenim pitanjima, primeni dogovorenog, ali i o tome kako dalje sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

Premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, kao i kosovski predsednik i premijer Isa Mustafa i Hašim Tači, ponovo će, posle nedelju dana, sedeti za istim stolom u Briselu.

„Mogu da potvrdim da će premijer Mustafa i predsednik Tači, kao i premijer Vučić i predsednik Nikolić doći u Brisel u sredu na poziv visoke predstavnice Federike Mogerini kako bi učestvovali na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga u kome posreduje EU“, najavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će nastavak dijaloga proteći u „trezvenim razgovorima“ i da će svi razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak.

Vučić je u utorak rekao da se nada da će sa drugom stranom biti moguće razgovarati na način koji će sačuvati mir.

U Briselu se nezvanično moglo čuti da će pored formata i protokol ovog sastanka biti sličan prethodnom, održanom 24. januara.

Razgovori će se održati u sedištu Evropske službe za spoljne poslove, očekuje se da počnu u kasnim popodnevnim časovima odvojenim bilateralnim sastancima delegacija sa Federikom Mogerini i nastave se kao trilateralni sastanak tokom večeri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala