Vojni rok — panika hrvatskih nacionalista

© Flickr / 7th Army Training CommandHrvatska vojska
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu i bivši savetnik bivšeg predsednika Hrvatske Iva Josipovića Dejan Jović reagovao je na objašnjenje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o razlozima za uvođenje vojnog roka, ocenjujući da ono samo na prvi pogled izgleda „suludo“.

Plenković je nedavno izjavio da je cilj uvođenja vojnog roka popularizacija Oružanih snaga Hrvatske, ali i da se OS RH učine atraktivnim mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sećaju Domovinskog rata.

Hrvatski vojnik - Sputnik Srbija
Hrvatska vraća vojni rok

Prema Jovićevom mišljenju, reč je o panici u kojoj se nalaze hrvatski nacionalisti koji dobro znaju da se „njihovi narativi ne primaju baš najbolje u novim generacijama, onima za koje su i rat i Jugoslavija stvari s kojima se ne mogu poistovetiti“.

„Zato stalno prete da će i silom, ako treba, uterati mitove u tu mladu generaciju. Setimo se samo Karamarka: Zabranićemo da se u javnosti govori išta protiv Tuđmana, kažnjavaćemo, sprečićemo, neće se smeti… Setimo se i Šeksa i njegove — nedavno ponovljene — ideje o ’trećoj fazi Domovinskog rata‘, a to je rat za interpretacije… Evo, sada, i Plenkovića s njegovom idejom da vojni rok bude zapravo jedna vrsta ’patriotskog (pre)odgoja‘, kako bi se mlade generacije ’prisetile‘ Domovinskog rata“, naveo je Jović u svojoj objavi na Fejsbuku.

Tome služi i neprekidno održavanje rata na životu, na HRT-u naročito, ali i u političkom diskursu uopšte, smatra bivši Josipovićev savetnik kao i „panične reakcije na svakoga ko se usudi dovesti u pitanje ’svetinje‘“.

„Samo: slične stvari je pokušavala i SFRJ, s mitovima i narativima povezanim sa NOB-om i uopšte, socijalizmom. Pa nije baš najbolje završilo po taj narativ, a ni po nju samu“, zaključio je Jović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala